Portal 072info

Školama u Zenici zbog duga isključeni telefoni, tokom dana račun plaćen

Škole u Zenici od jutros su u režimu jednosmjernog telefonskog saobraćaja.

Izlazni pozivi su blokirani zbog duga prema operateru BH Telekomu, koji se, kako saznajemo, odnosi na neplaćeni decembarski račun. Većini osnovnih i srednji škola u Zenici onemogućena je telefonska komunikacija zbog duga prema BH Telekomu.

Posljednji plaćeni račun odnosi se na novembar prošle godine, rečeno nam je u jednoj osnovnoj školi.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Elvedin Hasanbašić je za naš program potvrdio isključenje izlaznog signala fiksnog telefona u većini osnovnih škola. Zbog toga je i upućen dopis Ministarstvu obrazovanja sa urgencijom da se što prije plati dug. Resorni kantonalni ministar Mirko Trifunović nije mogao govoriti o detaljima ali je naznačio da problem postoji.

-Mi smo ranije uputili nalog prema Ministarstvu finansija za plaćanje računa, kazao je ministar Trifunović.

Ministrica finansija, Sabina Heljić je u izjavi za RTV Zenica potvrdila da je tokom dana računa za telefon plaćen, te da bi trebali biti u funkciji najkasnije sutra.

U zeničkoj Osnovnoj školi „Miroslav Krleža“ kažu da je telefon najmanji problem. Postoje i dugovi prema dobavljačima stari i godinu dana. Direktor Murat Spahić napominje da je rad škole moguć zahvaljujući razumijevanju dobavljača. Na osnovu odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine raspolažemo sa oko 600 maraka za materijalne troškove, ukazao je direktor Spahić.

Dodao je, da škola iz vlastitih prihoda na godišnjem nivou ostvari oko 2,5 hiljade maraka, ali tih sredstava nema.

rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box