Školarci i džeparac

Školarci i džeparac

slika (13)

Psiholozi tvrde da džeparac, osim što djetetu omogućava da ne bude gladno i žedno, ima izuzetan uticaj i na psihu i da mališanima pomaže da stvore odnos prema novcu.

Mnogi roditelji imaju nedoumicu da li školarcima treba davati džeparac, kada je pravi trenutak da se počne i koja suma je najprikladnija.

Psiholozi tvrde da džeparac, osim što djetetu omogućava da ne bude gladno i žedno, ima izuzetan uticaj i na psihu i da mališanima pomaže da stvore odnos prema novcu. Baratajući njime djeca shvataju vrijednost novca i uče kako da sa njim raspolažu, što je vještina koja će im biti potrebna u životu. Ipak, stručnjaci naglašavaju da džeparac ima i prednosti i mane i da morate da budete pažljivi.

Džeparac podstiče osjećaj nezavisnosti i samostalnosti, jer djeca sama odlučuju kada će i šta da kupe. Osim što shvataju vrijednost novca, uče da donose odluke kao i da prihvataju njihove posljedice. Za mnogu djecu to je najbolji način učenja da svako ponašanje nosi određene posljedice. Ipak, najmlađi školarci ne znaju najbolje kako da potroše svoj džeparac, pa se može desiti da kupe nešto nepotrebno, a da, na primjer, ostanu gladni.

Zbog toga je najbolje da odredite sumu u dogovoru sa djetetom (to može, na primjer, biti oko 2-3 marke) kao i da mu objasnite za šta mu novac služi. Ukoliko mu date previše novca, dobiće lošu poruku, da vrijedi onoliko koliko para ima, a ako mu date premalo može da se dogodi da ga djeca zadirkuju i da izgubi samopouzdanje.

Jedno istraživanje njemačkih naučnika pokazalo je da djeca koja imaju veću sumu novca za džeparac postižu lošije rezultate u školi.

Možete da se dogovorite sa djetetom da mu džeparac dajete na dnevnom, nedjeljnom ili mjesečnom nivou. Prvacima i drugacima je zgodnije davati novac svakog dana, a starijim školarcima nedjeljnu ili mjesečnu sumu, jer će na taj način naučiti da raspolažu novcem i da ga racionalno troše. Postepeno će se osamostaljivati i biti sve odgovorniji.

Izvor: Novosti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS