ŠKOLARCI, SRETNO: Početak nove školske godine, udar na prazne novčanike roditelja

Ilustracija
Ilustracija
Ilustracija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bliži se početak nove školske godine a koja kod onih najmlađih budi euforiju iako se ni kod srednjoškolaca ne može kazati da sa nestrpljenjem ne priželjkuju susret sa kolegama iz klupe. I dok se iz godine u godinu ova euforija osjeti nekoliko dana pred početak školske godine kod učenika, brige o novčanoj situaciji i finansijskom teretu koji donosi nova školska godina paralaleno vode roditelji.

Iako se obrazovanje u našoj državi smatra besplatnim, kupovina udžbenika neophodnih za školovanje itekako košta. Tako prodaja udžbenika za obaveznu literaturu iznosi 120 KM, a dok su udžbenici za srednju školu znatno skuplji. Ohrabrujuća okolnost ove godine zabilježena je u Tuzli i Zenici gdje su najavljene jeftinije cijene udžbenika, a očekuje se da će udžbenici biti jeftiniji u odnosu na prošlu godinu za 20 %.

Iako savjesni, roditelji primorani svoje dijete ‘opremiti’ udžbenicima uličnih prodavača?!

Roditelji su već ovih dana odlučili polako prikupljati svojoj djeci neophodnu literaturu dok se ista nije rasprodala, a to je naravno ona koja se kupuje kod uličnih prodavača. Velika većina roditelja zbog ekonomske situacije u kojoj se nalaze odlučuje se na kupovinu udžbenika kod uličnih prodavača, budući da je kupovina literature za školovanje u knjižarama dosta skuplja.

“Kupujem knjige kod uličnih prodavača budući da je ona duplo jeftinija nego u knjižarama. Situacija u državi i školovanje dvoje djece danas mnogo košta. Zaista sam primorana odlučiti se na ovaj način kupovine.” – kazala je zabrinuta majka iz Zenice.

Tako roditelji već polako svojoj djeci kupuju knjige za koje se unaprijed zna da će biti neophodne, iako će ipak morati sačekati početak nove školske godine kako bi bili informisani za preostali dio obavezne literature.

Portal 072info svim školarcima želi sretan i uspješan početak nove školske godine.