Škole u novu školsku godinu ulaze pod parolom – snađi se

a 9
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bliži se početak školske godine, pa su već poznati obrisi načina odvijanja nastave. U školske klupe, 1. septembra će sjesti učenici u Republici Srpskoj, te Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Unsko-Sanskom Kantonu. U preostalih šest kantona nastava počinje 6. septembra. No, odluka je podložna izmjenama, u ovisnosti od epidemiološke situacije.

Iako je još uvijek nepoznato hoće li djeca u svim školama biti u mogućnosti pohađati redovnu nastavu, roditelji i učenici za novu školsku godinu uveliko se pripremaju.

A pripremaju se i škole. Vrši se dezinfekcija prostorija i predmeta poput školskih klupa i stolica. Zatekli smo nastavnike kako prave godišnji plan nastave, ali i brojne radnike kako popravljaju i obnavljaju školski sadržaj.

No, i ova godina, očito, biće neizvjesna, kaže nam direktor jedne od sarajevskih osnovnih škola.

“Uzmimo za primjer prošlu godinu, gdje smo morali, reorganizirati, odnosno promijeniti način nastave više puta. Krenuli smo sa redovnom nastavom, pa smo prešli na online nastavu, pa smo uvodili kombinovani model, i zaista, u silnim reorganizacijama, uklapali smo se kako smo mogli i znali, kako mi, tako i svi ostali”, kazao je Asmir Zukić, direktor O.Š. Čengić Vila 1.

ČITAJ JOŠ:  Kako se osamostaliti u BiH dok vrtoglavo rastu cijene kvadrata?

I sve su prilike da će tako biti i ove godine. Škole, bar ne sve, nisu u mogućnosti primiti svu djecu, a pri tome ispoštovati epidemiološke mjere. Takve škole, kaže resorna ministrica u KS, model nastave prave sami.

“Tamo, gdje se ta mjera ne može ispoštovati, škole će autonomno organizirati model nastave i nastavi proces i to tako što će omogućiti da što veći broj učenika što češće budu u školskim klupama”, kazala je Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.

A roditelji nisu za kombinovani model nastave. Sva djeca, se, poručuju, trebaju vratiti u školske klupe. Uz praćenje zdravstvenog stanja učenika.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Mi smo tražili, čak smo se i obratili Domovima zdravlja, da se obezbijedi siguran dolazak djece u ambulantu, da se odvoji prostor gdje će ta djeca dolaziti, ukoliko se desi da su pozitivni ili ukoliko zatraže bilo kakvu vrstu pomoći”, kazala je Elma Dizdarević, Vijeće roditelja KS.

Distancom od jednog metra u školama ispoštovan je jedan od zahtjeva Sindikata osnovnog obrazovanja KS, da ne stupe u štrajk upozorenja. No, nadležni su, poručuje predsjednik sindikata Saudin Sivro, dužni ispuniti još jedan – prestati prijetiti nastavnom osoblju da se vakciniše.

“Preporučujem ministu Vraniću da obezbijedi Pfizera sutra, i ostale vakcine koje žele prosvjetni radnici, i zajedno ćemo otići u Zetru ili bilo gdje, da pozovemo prosvjetne radnike, sve građane, da dođu da se vakcinišu. (N1: Ali vi insistirate na Pfizeru, odkud vi znate koja vakcina treba?) Ja ne znam, ja govorim ono što žele prosvjeti radnici. Ja ne govorim o svom stavu, ja predstavljam ljude, ljudi su se izjasnili da žele to”, kazao je Sivro.

ČITAJ JOŠ:  Brojni proizvodi s oznakom "Made in BiH": Svijetu nudimo EVO, domaće puške, štrudle...

I u drugim kantonim ista situacija. Redovna nastava uz poštivanje epidemioloških mjera. Isto i u Republici Srpskoj.

“Znamo koliko je to važno za naše učenike, isto tako i za nastavnike, taj direktni kontakt sa nastavnikom, u smislu sticanja znanja i kvalitete samog obrazovanja. A svakako da ćemo pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za jano zdravstvo i ukoliko bude potrebno, naknadno donositi određene odluke”, kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS.

Stoga, sve su prilike da slijedi isti scenario kao i prošle godine. Škole u novu školsku godinu ulaze pod parolom – snađi se. Nadležna ministarstva odlukom o redovnoj nastavi sa sebe su skinula odgovornost. A ni posljedice neće osjetiti oni, već prosvjetni radnici, učenici i roditelji.

GODISNJICA
MARKETING