Školsku godinu počela himnom “Ja sin sam tvoj”: Učiteljici iz Novog Pazara kazna do 2.490 KM

3fdd08c3a58ae1ce46ceedf205be0792
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Adeli Melajac Karaahmetović, učiteljici O. Š. “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru, koja je 1. septembra umjesto himne Srbije “Bože pravde” u školi pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, zaprijećena je novčana kazna u iznosu od 50.000 (oko 830 KM) do 150.000 (oko 2.490 KM) dinara zbog prekršaja u primjeni propisa upotrebe himne.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave rekli su za Kurir da je sadržina upravnog inspekcijskog nadzora bila primjena propisa kojima je uređena oblast izgleda i upotrebe grba, zastave i himne te da je utvrđen prekršaj.

ČITAJ JOŠ:  RS vrši pritisak: Da li će FBiH plaćati duplo veću tarifu za transport gasa

– Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, zbog uočenih nepravilnosti u primjeni propisa kojima je uređena oblast izgleda i upotrebe grba, zastave i himne, upravna inspekcija naložila je direktoru osnovne škole izvršenje mjera koje se odnose na pravilnu primjenu napred navedenih propisa. Nepostupanje odgovornog lica nadziranog organa po naloženim mjerama sankcionisano je kao prekršaj – naveli su iz ministarstva i dodali:

– Povreda propisa kojima se uređuje izgled i upotreba grba, zastave i himne Republike Srbije, kao i upotreba nacionalnih simbola i znamenja pripadnika nacionalnih manjina, sankcionisana je kao prekršaj za koji je zaprijećena novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u nadziranom subjektu, a čiju visinu u svakom pojedinačnom slučaju određuje prekršajni sud prilikom izricanja novčane kazne.

ČITAJ JOŠ:  ŠETNJA KROZ DŽAMIJE: Džamija u zeničkom naselju Blatuša

Iako je učiteljica Adela Melajac Karaahmetović u nedjelju bila na informativnom razgovoru u Policijskoj upravi u Novom Pazaru nadležno tužilaštvo još nije saopćilo koja joj se sve krivična djela stavljaju na teret i po kojim članovima zakona može biti kažnjena. Nezvanično, kazne se kreću od otkaza pa čak i do toga da će se onaj ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili ne vjersku mržnju ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji kazniti se zatvorom od šest mjeseci do pet godina, kako je navedeno u članu 317 Krivičnog zakona.

ČITAJ JOŠ:  Nezapamćeno niske temperature za juli: Snijeg prekrio ulice Brazila

Iz Višeg javnog tužilštva u Novom Pazaru Kuriru je rečeno da će tužilaštvo dati saopćenje za javnost nakon završetka predistražnog postupka, a iz Ministarstva prosvjete da je inspekcijski nadzor prosvjetne inspekcije u toku.

GODISNJICA
MARKETING