AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac upozorio je kako se broj zaraženih u ovom kantonu povećava, a da pacijenti imaju teže kliničke slike nego ranije.

“Alarmiramo javnost da imamo u zadnjih sedam dana trend povećanja broja novozaraženih, a što se vidi po broju hospitaliziranih i težini njihove kliničke slike. Evidentno je da smo u nekim periodima imali i veći broj zaraženih, ali sada su pacijenti hospitalizirani sa izrazito težim stanjima, nego ranije. Skoro svi pacijenti koji dođu u bolnicu imaju potrebu za kiseoničkom potporom. Evidentno je da smo ušli u najtežu fazu borbe protiv pandemije i po broju oboljelih i po njihovoj težini kliničke slike i potrebi i angažmanu svih zdravstvenih radnika za njihovim tretmanom” kazao je Skomorac za N1.
Dodao je da imaju dovoljno testova te da su na vrijeme obezbijedili i multiplex testove koji testiraju i COVID i sezonsku gripu.
U proteklom periodu 400 uposlenika je bilo zaraženo COVID-om. Skomorac kaže da je danas to znatno manji broj, ali da se zaraza bilježi na dnevnom nivou.
U KBZ-u trenutno je 110 hospitaliziranih na COVID odjelima, od toga 16 pacijenata je na intezivnoj njezi.