Skomorac: Sanirana situacija u Kantonalnoj bolnici Zenica

Podijelite vijest

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac izjavio je da je s današnjim danom sanirana situaciju u toj zdravstvenoj ustanovi nakon što je prije tri dana utvrđeno da je jedan pacijent na postoperativnoj skrbi bio pozitivan na covid-19.

– Preraspodijelili smo pacijente i osoblje i osigurali daljnje normalno funkcioniranje Kantonalne bolnice Zenica. Prostori internog odjela su dezinficirani i uskoro će biti stavljeni u funkciju što će nam dodatno olakšati rad – izjavio Skomorac nakon izvanredne sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrana epidemiološka situaciju u tom kantonu.

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

Dodao je kako je za sve djelatnike Kantonalne bolnice koji su mogli doći u kontakt sa zaraženom osoba, njih gotovo pedeset, osiguran smještaj u studentskom domu, a oni koji nisu htjeli u kolektivi smještaj nalaze se u samoizolaciji u kućnim uvjetima. Njihovo testiranje na covid-19 krenut će od sutra, najavio je Skomorac.

Po njegovim riječima, s obzirom da su u Zenici zabilježeni slučajevi lokalne transmisije ulazi se u ozbiljniju epidemiološku situaciju.

– Što se tiče broja pacijenata, trenutno imamo pet osoba na Odjelu za infektivne bolesti, nitko od njih nije na respiratoru, dok je još osam pacijenata smješteno u stacionaru i svi su oni u stabilnom stanju – dodao je direktor Kantonalne bolnice Zenica.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Kantonalni ministarstva zdravstva Adnan Jupić kazao je kako se može očekivati porast broja oboljelih u predstojećem razdoblju, stoga će se osigurati veći smještajni kapaciteti u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica, kao i u drugim gradovima Zeničko-dobojskog kantona.

– Ja sam siguran da će zdravstveni sektor odgovoriti svom zadatku i zaštititi stanovništvo Zeničko-dobojskog kantona. Dosadašnji rezultati to potvrđuju – poručio je ministar Jupić.

Kantonalni ministar unutarnjih poslova Dario Pekić istaknuo je da su građani prepoznali ozbiljnost situacije te se uglavnom drže propisanih mjera.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Po njegovim riječima, u protekla četiri dana zabilježeno je 20 slučajeva kršenja policijskog sata, a protiv 27 osoba podnesene su kaznene prijave zbog kršenja rješenja o samoizolaciji.

U zadnja tri dana iz samoizolacije je izašli 1.250 osoba, a na 3.484 osoba ta se mjera još primjenjuje.

Fena


Podijelite vijest