Skomorac: Vlada ZDK osigurala novac za nabavku tri nova respiratora, jedan anesteziološki aparat te kola Hitne pomoći

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona nalazi se u permanentom zasjedanju, a danas je donio narednu o ograničenom radu ugostiteljskih i sličnih objekata koji će u tom kantonu do daljnjeg raditi najkasnije do 18.00 sati. 

– Uvodi se zabrana rada od 18 sati navečer do devet sati ujutro. U zatvorenim prostorima, za vrijeme rada tih objekata, obavezno je držati najmanju razdaljinu od jedan metar i provoditi sve higijenske mjere. Zabranjuju se sva javna okupljanja – kazao je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i član Štaba ZDK.

Istakao je da nema mjesta panici, ali se moraju poduzeti sve mjere za zaštitu stanovništva.

Precizirao je da se naredba odnosi na zabranu rada kafića, disko i noćnih klubova, restorana, kladionica i sličnih objekata.

Predsjednik Štaba i ministar zdravstva Adnan Jupić istakao da je broj zaraženih osoba u tom kantonu ostao na tri prošlosedmična slučaja iz Zenice.

-Imali smo negativne nalaze po jedne osobe iz Žepča i Olova, a trenutno u proceduri imamo i jednog pacijenta iz Tešnja, koji je podvrgnut testiranju. Taj nalaz neće biti gotov do kasno večeras ili sutra – kazao je Jupić.

ZDK, dodao je, nastoji na svjetskim tržištima nabaviti zaštitnu opremu, za koju su im potrebe dostavili iz svih zdravstvenih ustanova toga kantona.

-Novac je osiguran, ali još trebamo pronaći od koga ćemo tu opremu nabaviti – kazao je Jupić.

Podsjeća i da ZDK očekuje obećanu opremu Svjetske zdravstvene organizacije, koja se pozitivno izrazila o dosadašnjem angažmanu tog kriznog štaba.

Dom zdravlja Zenica, podsjetio je direktor Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Rasim Skomorac, sačinio je i epidemiološki upitnik, koji će svaki pacijent popunajvati na ulazu u KBZ, a nakon kojeg će se znati daljnji tretman tog pacijenta.

– Vlada ZDK osigurala je novac za nabavku tri nova respiratora, jedan anesteziološki aparat te kola Hitne pomoći – kazao je Skomorac, naglasivši kako će nova oprema biti korištena isključivo za zbrinjavanje bolesnika zaraženih koronavirusom ili onih za koje se smatra da su oboljeli.