Screenshot 9 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Do kraja trećeg kvartala, odnosno do kraja devetog mjeseca u BiH bi trebalo stići još ukupno 699.660 doza Pfizera kroz COVAX i EU mehanizam, te kao donacija Sjedinjenih Američkih Država.

Iz COVAX mehanizma su obavijestili da će u trećem kvartalu u BiH stići 100.620 doza Pfizera.

Ukupno 503,100 doza će u BiH stići od SAD-a, a te vakcine će biti raspoređene kroz COVAX mehanizam s obzirom na to da je ova država donirala mehanizmu 55 miliona vakcina. Iz Ministarstva civilnih poslova je ranije rečeno da bi ukoliko sve bude uredu, u jednoj turi, pola miliona doniranih vakcina trebalo da stigne do kraja jula.

Kroz EU4Health mehanizam se očekuje da će do kraja septembra stići 95.940 doza Pfizera, a do sada je svake sedmice od početka juna pristizalo oko 10.000 hiljada doza.

U Bosnu i Hercegovinu stižu i brojne donacije, ali je uglavnom riječ o kineskim vakcinama, AstraZeneci i sada Moderni od Hrvatske. Također, Republika Srpska je nabavila određenu količinu Sputnika V za svoje građane, dok je Vlada FBiH nedavno sklopila ugovor za pola miliona kineskih vakcina koje još uvijek nisu počele pristizati.