z 12
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Skoro dva mjeseca su prošla od početka ovogodišnje volonterske akcije u Bosanskoj dolini piramida u Visokom. Ovaj period volonteri iz Evrope radili su i rade u sekcijama tunela „Ravne 3“, pod budnim okom Amne Agić, arheologinje Fondacije.

Nove najave

FIXGEHALT

– Ove godine vratili su nam se volonteri koji su željno iščekivali dolazak u Bosansku dolinu piramida i učešće u najotvorenijem arheološkom projektu u svijetu. Od početka juna imali smo volontere iz Francuske, Danske, Njemačke, Češke, zemalja regije, ali i Bosne i Hercegovine. I tokom ovih udarnih mjeseci, kada nam je sezona na vrhuncu, imamo još najava za dolaske i volontiranje – ističe Agić.

Nekoliko volontera

Trenutno u Visokom boravi nekoliko volontera iz različitih evropskih zemalja.

– Rodom sam iz Slavonskog Broda, ali već 20 godina živim i radim u Njemačkoj. Za projekt sam čuo prije nekoliko godina, dvije prethodne sam dolazio turistički, a ove sam odlučio godišnji odmor, umjesto na moru, provesti radno, kao volonter u Bosanskoj dolini piramida. Odlično je iskustvo, druženje s različitim ljudima, a, naravno, dosta toga se i uradi – kaže Davor Miloš.

LIDER

Luka je iz Francuske, iz blizine Sen Tropea, a ovo mu je drugo volontersko iskustvo.

– Gajim jednu vrstu ljubavi prema projektu i svemu što se ovdje zbiva, tako da se rado vraćam – otkrio nam je Valini.

Drugo iskustvo

Zajedno s njim u grupi su i Kejn Acopardi (Cain Azzopardi) te Luka Valini (Vallini).

– Porijeklom sam s Malte, šest godina živim u Švedskoj, a upravo od ljudi iz Bosne s kojima se družim saznao sam za ovaj fantastični projekt. Iskustva koja imam su da ne može bolje – naglašava Acopardi.