Portal 072info

SKORO DVIJE DECENIJE IMAO GLAVOBOLJU I DRHTAVICU: Doktori nisu znali šta je, a onda su otkrili da mu je ovo gmizalo u glavi

Glavobolja2 696x445 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon 17 godina koliko je imao drhtavicu i glavobolje, živi crv dugačak nešto manje od 13 centimetara izvađen je iz mozga jednog 23-godišnjeg Kineza.

Kako je rekao, on je počeo da osjeća utrnulost ruku i stopala od šeste godine, a otišao je u bolnicu tek nakon što je izgubio osjećaj u desnoj polovini gornjeg dijela tijela. Ljekari su mislili da je riječ o infkeciji koja je izazvana konzumiranjem sirovog ili polukuhanog egzotičnog mesa, poput žaba ili zmija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pacijent, po imenu Čen, rekao je ljekarima da je počeo da osjeća drhtanje ruku i nogu prije 17 godina, a povremeno je imao i glavobolje i mučnine. Kako su njegovi roditelji imali problema sa pomjeranjem udova, Čen je ignorisao simptome i nikada nije otišao u bolnicu vjerujući da je riječ o genetskim problemima. Na kraju je potražio pomoć 2015. godine nakon što je izgubio osećaj u bolovini gornjeg dijela tijela.

  • Nisam mogao da osetim ruku i nisam mogao da je podignem –  rekao je Čen.

Poslije skenera, ljekari su pronašli uvijenog parazita u mozgu pacijenta, a Čenu je dijagnostifikovana sparganosis mansoni, rijetka parazitska bolest.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako još uvijek utvrđuju tačan uzrok njegovo stanja, ljekari kažu da je njegova infekcija rezultat nepijenja kontaminirane vode, ili kontumiranja nedovoljno kuhanog mesa divljih životinja.

  • Jednom kada crv uđe u tIJelo može da izazove ozbiljne infekcije. Parazit bi “pojeo” mozak i oštetio njegovu funkciju, što uzrokuje omamljenost na rukama i nokama” rekao je jedan medicinski radnik novinarima.

Čen se sada polako i uspJešno oporavlja nakon što su ljekari izvadili crva iz njegovo mozga koji je bio dugačak nešto manje od 13 centimetara, a za koga se procenjuje da je parazitirao oko 17 godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)