Portal 072info

Skoro pet posto djece mlađe od 18 godina koristilo je solarij

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Polovica djece koji su koristili solarij barem su jednom dobili opekotine što povećava rizik od raka kože. Najčešće ih nitko u kozmetičkom salonu nije pitao za dob.

I pored brojnih upozorenja ni mlađi od 18 godina ne mogu odoljeti solarijima, utvrdila je studija britanske Nacionalne mreže protiv raka nad 3000 mladih od 11 do 17 godina. Skoro pet posto njih koristilo je solarij, a polovica ih je barem jednom dobila opekotine što povećava rizik raka kože, piše Daily Mail.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U više od 50 posto slučajeva nitko ih nije tražio osobnu iskaznicu kako bi dokazali svoju dob. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako dio njih koristi i nesigurne solarije kod kuće.

“Dob klijenata treba obavezno provjeravati, a vlasnici kozmetičkih salona koji to ne rade mogu riskirati njihovo zdravlje. Stoga je potrebno uvesti strožija pravila, ali i pružiti jasnija upozorenja odraslima koji solarije žele koristiti “, istaknula je voditeljica istraživanja Julia Verne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Broj oboljelih od raka kože kod mladih je izrazito visok zbog čega je vrlo važno zaštititi kožu u najranijoj dobi”, dodala je Sara Osborne, iz britanskog Udruženja za istraživanje raka.

Opekotine oštećuju DNK što povećava rizik od raka kože. Taj rizik dodatno povećavaju učestale opekotine. Ako izgorite jednom svake dvije godine rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože se utrostručuje, upozoravaju iz britanskog Udruženja za istraživanje raka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

24sata

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)