alkohol w1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 7, 2021 @ 16:00
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Svaka druga mlada osoba u Srbiji povremeno pije alkohol, svaka peta se povremeno opija, a redovno pije sedam odsto mladih, pokazalo je istraživanje Instituta “Batut”.

NER FIT

Prvo pijanstvo se obično doživljava u 13. godini, a najkasnije u 20. Prema istraživanju, skoro polovina liječenih alkoholičara u Beogradu ima do 30 godina.

Prvi znaci zavisnosti od alkohola u prosjeku se pojavljuju u 21. godini, a mladi na liječenje odlaze između 25. i 27. godine, objavio je Sputnjik.

Psihijatar i psihoterapeut Ivica Mladenović pojasnio je da se prvi problemi s alkoholom među mladima javljaju zbog hipertolerancije prema pijenju alkohola u Srbiji, dostupnosti pića, iako je zabranjeno da se prodaje maloljetnicima i zato što članovi porodice obično piju često.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Mladenović je ukazao i na to da muškarci upadaju u kandže alkoholizma sporije, ali ranije od žena, koje počinju da piju kada shvate da su, možda jureći karijeru, zapostavile emotivni život i da treba da stvaraju potomstvo, što izaziva stres.

“Žene piju zbog stresa i depresije ne samo u Srbiji, već i u svetu. Nažalost, sve češće. Sistem vrednosti i ovaj način života `melje` ljude. Alkohol je jedan od najboljih sedativa, ali je problem što stvara zavisnost”, rekao je Mladenović i dodao da je pandemija virusa korona samo pogoršala stvari.

Posljednje istraživanje Evropske komisije pokazalo je da svaki peti stanovnik EU star od 15 do 24 godine redovno i prekomjerno konzumira alkohol.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2018, zloupotreba alkohola prouzrokuje tri miliona, odnosno 5,3 odsto smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta.

LIDER