Skupio novac za bolesnu suprugu pa uhapšen: Sumnja se da ga je prokockao

dino ljutic

Dino Ljutić iz Hrvatske, koji je godinama molio građane da doniraju novac za liječenje njegove teško bolesne supruge, uhapšen je zbog sumnje da je donirani novac prokockao.

Prema tvrdnjama istražitelja, Ljutić je zloupotrijebio nešto više od 3,1 milion kuna (nešto više od 801.060 KM) prikupljenih donacija.

Kako stoji u prijavi, novac je trošio za svoje potrebe, a velik dio iznosa potratio je, sumnjaju, u online kladionicama. Ljutić istražiteljima je priznao svoju ovisnost, no tvrdi kako je na sebe potrošio samo dio novca, piše Telegram.hr.

Njegova supruga se teško razboljela tokom trudnoće s drugim djetetom. U sedmom mjesecu trudnoće uspostavljena joj je dijagnoza – karcinom dojke s metastazama na kralježnici. Ljutić je od tada gotovo svakodnevno istupao s apelima za pomoć.

Prema kaznenoj prijavi, sva donirana sredstva koja je prikupio od januara 2019. do juna 2020., prebacivao je na razne svoje privatne račune.

Ljutić je u jednoj od objava naveo da je njegova supruga nakon poroda pala u komu, a kada se nakon tri sedmice probudila, uslijedila je serija epileptičnih napada koji su joj trajno oštetili mozak. Građane je uvjeravao da će njegova supruga vjerovatno doživotno biti na terapiji. U akcije pomoći uključili su se mnogi građani, organizacije, mediji.

Istražitelji sumnjaju da je od novembra 2019. godine Ljutić počeo trošiti donacije za vlastite potrebe, te kockati. Otkrile su ga bankovne transakcije, odnosno prebacivanje novčanih iznosa s računa na koji su mu građani i tvrtke uplaćivali novac.

Trag novca dalje je vodio i prema online kladionicama. Zato su istražitelji zaključili da je doveo u zabludu donatore, pa su Ljutića prijavili za prevaru i pranje novca. Nakon što je uhapšen, Ljutić je negirao malverzacije s donacijama, ali je priznao ovisnost o klađenju.

“Pola godine nakon što mi se supruga razboljela počeo sam kockati. Bila mi je to neka vrsta ispušnog ventila u tim teškim trenucima koji su nas zadesili. Kada bi supruga i djeca otišli spavati, ja sam uplaćivao novac na online kladionice”, kazao je istražiteljima negirajući krivnju.

Uvjeravao je kako je većinu sredstava ipak potrošio na potrebe porodice.

Protiv Ljutića je otvorena istraga, a sud mu je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela odredio pritvor. Njegova supruga i djeca su, piše Telegram, kod njenih roditelja.

Prethodni članakLjubav ne poznaje granice: Kako je Ljubušak pronašao ljubav u Africi
Sljedeći članakLjudi umiru i zbog nemara vlasti!