Skupština Crne Gore odlučuje o rezoluciji kojom se osuđuje genocid u Srebrenici

skupstina

Skupština Crne Gore danas je trebala odlučivati o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom se najoštrije osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida u Srebrenici, međutim, sjednica će biti nastavljena u ponedeljak.

Početkom maja poslanici u Skupštini Crne Gore Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović podnijeli su Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Današnja sjednica, na kojoj su se poslanici trebali izjasniti o rezoluciji, ipak nije završena i nastavak se očekuje u ponedeljak, 24. maja.

U Prijedlogu rezolucije najoštrije se osuđuju genocid u Srebrenici, potvrđuje da je stradalo 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti i zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenja genocida.

Osim toga, 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida, naglašava se riješenost države Crne Gore da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti i poziva nadležne institucije na procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tim povodom oglasio se Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice Crne Gore, koji je pozvao sve poslanike da učešćem i usvajanjem Rezolucije pokažu pijetet prema žrtvama, ali i odgovornost prema zajedničkoj evropskoj budućnosti.

“Na osnovu pravosnažnih presuda Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, kojima je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid u kojem je ubijeno više od 8.000 bosnjačkih civila, kao i na osnovu usvojenih rezolucija

u Evropskom parlamentu i Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, kojima se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici i svako negiranje genocida, Skupština Crne Gore usvajanjem ove rezolucije, 25 godina od genocida u Srebrenici potvrđuje da se na prostoru Srebrenice desio genocid”, kaže se u obrazloženju prijedloga rezolucije.