Portal 072info

Skupština o maloljetničkom prestupništvu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na današnjem nastavku 25. sjednice Skupštine Zeničko dobojskog kantona najviše rasprave izazvala je Informacija o maloljetničkom prestupništvu. Nakon brojnih diskusija, uz informaciju je prihvaćeno i više zaključaka.

S druge strane nije usvojena Informacija o stanju životne sredine za 2014. godinu. Kasno popodne otpočeo je rad nove, 26. sjednice. Zastupnicima kantonalne skupštine obratila se Azra Mujkić, majka poginulog dječaka Haruna, koji je izgubio život u septembru 2014. godine u osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ u Zenici. Njeno bolno iskustvo u traganju za detaljima ove tragedije otvorilo je široku raspravu o problemu maloljetničkog prestupništva. Kako je naglasila, njen cilj je istina i spremna je ići do kraja, jer je, obdukcioni nalaz, kako je rekla, potvrdio da se radilo o ubistvu. Uz prihvatanje Informacije, usvojeno je i više zaključaka, među kojima i davanje obaveze Vladi da sačini strateški dokument u borbi protiv maloljetničkog prestupništva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, od nadležnih institucija, Tužilaštva ZDK, MUP-a, Ministarstva obrazovanja, bit će zatražena informacija o poduzetim aktivnostima na rasvjetljavanju ovog tragičnog slučaja. Skupština nije prihvatila Informaciju o stanju životne sredine u 2014. godini koju je pripremio Institut „Kemal Kapetanović“ u Zenici, jer je kako su istakli predstavnici nadležne skupštinske komisije, nepotpuna i nedorečena.

Kasno popodne otvoren je rad nove sjednice kantonalne skupštine na čijem je dnevnom redu bio Nacrt Zakona o javnom okupljanju. Prema dvjema Odlukama koje će razmatrati Skupština, Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici trebao bi prerasti u Medicinski fakultet. U dnevnom redu Skupštine su bili i Zakoni o pozorišnoj, odnosno Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

rtvze.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)