Skupština ZDK imenovala ministre finansija i boraca

RMKZENICA072INFO

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dobila je danas dva ministra. Ministrica finansija, Sabina Heljić, magistrica ekonomije iz Zavidovića, koju je predložila Narodna stranka Radom za boljitak i SDP-ov kandidat i novoimenovani ministar finansija, Maglajlija Nedžad Lokmić, položili su danas svečane zakletve i najavili prioritete u radu.

Svjesna teškoća u kojima je kanton i njegov budžet, novoimenovana ministrica finansija najavljuje skori rebalans, ali i sveobuhvatnu analizu budžetskih stavki.

Ministar za boračka pitanja, Nedžad Lokmić, nada se da se najavljenim rebalansom neće ugroziti položaj boračke populacije. 

Ostalo je još da se koalicioni partneri dogovore oko resora privrede, koji je prema međustranačkom dogovoru pripao HDZ-u, nakon što su iz kantonalne vlasti istupili kadrovi Saveza za bolju budućnost, a tri ministarske pozicije međusobno raspodijelile stranke većine, Radom za boljitak, HDZ i SDP. 

S obzirom da je Kantonalna vlada popunjena kandidatima srpske i hrvatske nacionalnosti, prema ustavnim rješenjima i Zakonu o Vladi, to znači da bi HDZ trebalo da predloži kandidata Bošnjaka, što definitivno nije moguće, primjećuje Iva Tadić, zastupnik HDZ-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. 

– Od ministarstva privrede ne odustajemo, ali nećemo tražiti izmjene ustavnih rješenja, jer ne želimo predlagati nešto na štetu drugim narodima, – kazao je.

Spremnost na dogovor sa ostalim strankama koalicije, koji bi po najavama iz HDZ-a trebalo da bude postignut u idućih nekoliko dana, potvrdio je predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, Senaid Begić. Njegov odgovor na pitanje o tome kako će se riješiti pitanje imenovanja ministra privrede bio je nešto konkretniji. – Najrealnije bi bilo da HDZ prepusti ovu poziciju SDP-u, a da zauzvrat dobije rukovodeće mjesto u nekoj kantonalnoj instituciji ili preduzeću, – kaže Begić, dodajući kako očekuje da će Vlada ZDK biti popunjena do početka septembra.

Danas je Kantonalna skupština usvojila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, koji je bilo potrebno predložiti radi prilagođavanja novodonesenim federalnim propisima, a zatim i izmjene i dopune Zakona o izmjenama Zakona o sudskim taksama i Zakona o visokom obrazovanju. Razmatrane su i usvojene informacije o koncesijama, privredi i realizaciji poticajnih mjera u 2012. godini.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE