Portal 072info

Skupština ZDK nije prihvatila Izvještaj ZZO

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici nije u formi prijedloga prihvatila Zakon o prijenosu nadležnosti Kantona za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja na opštinu Usora, već ga je uputila u 15-dnevnu javnu raspravu. Na dnevnom redu današnje sjednice, preovladavali su izvještaji o poslovanju i radu zdravstvenih institucija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Načelnik opštine Usora, pozivajući se na ustavne nadležnosti lokalnih zajednica, u kojima u većini živi manjinska nacionalna zajednica, u ovom slučaju Hrvati, uputio je Ustavnom sudu Federacije, po uzoru na opštinu Žepče kojoj je to omogućeno 2009. godine, zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, prenosom nadležnosti u oblasti obrazovanja, sa kantona na opštinu. Nakon što je Ustavni sud donio presudu u korist opštine Usora, prijedlog Zakona se po drugi put našao pred zastupnicima kantonalne skupštine, koji su ga ovaj put uputili, u formi nacrta, u javnu raspravu. U nastavku sjednice razmatrani su izvještaji o radu zdravstvenih institucija, a u prvom dijelu, sa 17 glasova za i 16 suzdržanih /SDA i DF/, iako je proteklu godinu poslovao pozitivno, nije podržan Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Mi nismo, generalno, nezadovoljni stanjem zdravstvenog sistema i smatramo da je Zavod zdravstvenog osiguranja, kao glavna zdravstvena finansijska institucija, za to najodgovorniji, – kazao je u izjavi medijima predsjednik Kluba zastupnika SDA, Ibrahim Plančić,Opozicija smatra da je na meti vladajuće koalicije SDP-ov direktor Zavoda, Senaid Begić. Ismet Sarajlić /SBB/ ističe da ovakav stav koalicije pokazuje građanima da u politici ostaju samo podobni i da je ovo tek uvertira u sječu uspješnih kadrova, koji nisu iz redova stranaka vladajuće koalicije.- Ishod glasanja je politika, a ja se bavim strukom, – ističe Senaid Begić, dodajući da je proteklu godinu Zavod završio suficitom od milion i 300 hiljada maraka, te da je već u 2012. smanjio deficit u budžetu Zavoda za 4,3 miliona maraka. U odgovoru na pitanja novinara, Plančić je ustvrdio kako nije namjera SDA da se “nepodobni uklone”, podsjetivši da o kadrovskim rješenjima odlučuje Vlada. 

S.S. / RTVZE

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME