SKUPŠTINA ZDK: SDA se odlučila ići u blokadu zakonodavne vlasti 

Skupština ZDK
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Stranka demokratske akcije (SDA) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj konstituirajućoj sjednici devetog saziva Skupštine ZDK pokušala je blokirati predsjedavajućeg Skupštine iz reda Bošnjaka, s obzirom na to da nisu željeli predložiti kandidata za predsjednika. 

Prijedlog nove većine bila je Behija Kulović, međutim, ali iz opozicione SDA nisu ni predložili kandidata i tako su opstruirali izbor i odlučili ići u blokadu zakonodavne vlasti. 

To najbolje govori koliko im je teško prihvatiti da nakon više od 20 godina nisu dio vlasti na nivou Kantona, pa su odlučili ako oni ne vladaju, očigledno iz revolta, blokirati izbor predsjedavajućeg Skupštine ZDK iz reda Bošnjaka što podsjeća na scenarij Gradskog vijeća Zenica u prošlom sazivu kada su vijećnici SDA opstruirali sve što je bilo za dobrobit grada jer na izborima nisu osvojili mjesto gradonačelnika. 

Etički kodeks, član 7, jasno je precizirao da zastupnici moraju djelovati u javnom interesu, dok u SDA-u to očigledno pogrešno tumače pa su odlučili opstruirati izbor predsjedavajućeg Skupštine ZDK. Paradoks, upravo ova stranka se i kune u Bošnjake.