Portal 072info

Skupština ZDK: Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2018., bez podrške inicijativi Omera Škalje

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je većinom glasova izvještaj o radu Vlade ZDK-a te i izvještaj o izvršenju Budžeta za 2018. godinu, koji je na prihodovnoj strani iznosio 316.298.407 KM, a na rashodovnoj 315.856.043 KM. Time je ostvaren višak prihoda nad rashodima od 442.364 KM.

Skupština je usvojila i Program obilježavanja Dana ZDK – 29. augusta, u sklopu koje će na taj dan biti održana i svečana sjednica Skupštine tog kantona te biti uručena priznanja zaslužnim. Usvojen je i izvještaj Službe za zapošljavanje ZDK.

Skupština, međutim, nije prihvatila inicijativu nezavisnog zastupnika Omera Škalje za izmjenu Zakon o prostoronom uređenju i građenju, koja, po ocjeni Vlade ZDK, nije u skladu s važećim zakonskim odredbama.

– Cilj ove inicijative bio je da se olakša priključenje struje i drugih komunalnih usluga vlasnicima određene nekretnine, koji nemaju građevinske dozvole i koji su u postupku legalizacije objekta, odnosno dobijanja građevinske dozvole- kazao je Škaljo.

Skupština je, ipak, usvojila zaključak te obavezala resorno ministarstvo i Vladu ZDK da izrade poseban propis kojim će regulisati tu oblast, o kojem će se ponovo izjašnjavati zastupnici na nekoj od narednih sjednica.

Istovremeno, lokalnim je zajednicama sugerisano da smanje troškove postupka izdavanja građevinske dozvole, koji su, po ocjeni zastupnika u Skupštini ZDK, visoki te kao takvi podstiču bespravnu gradnju.

Podršku zastupnika nije dobio i Izvještaj Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju ZDK te  Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2018. godinu.

Podijelite članak
  • 13
    Shares

Počitajte još

Nusret Imamović inicirao uvođenje predmeta “Odbrana i sigurnost” u srednje škole na području ZDK

Redakcija

Sutra nova sjednica Skupštine ZDK: Na dnevnom redu 13 tačaka

Redakcija

SKUPŠTINA ZDK: Bez podrške zastupnika na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana ZZO ZDK

Redakcija