Portal 072info

SKUPŠTINA ZDK: Usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici po skraćenom postupku Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju ZDK.

Suština ovih izmjena, kako je obrazložio resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić, jeste u tome da se omogući kreiranje pravilnika koji će regulisati način donošenja i usvajanja novih studijskih programa na Univerzitetu u Zenici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Smisao ove norme jeste u tome da se ubrza i unificira izrada elaborata, jer će tokom ove godine od nas, odnosno sa Univerziteta u Zenici, doći nekoliko prijedloga novih studijskih programa na dodiplomskom, postdiplomskom i doktorskom studiju – kazao je Kozlić.

On je dodao kako promjene omogućavaju i ubrzan postupak uvođenja novih studijskih programa na jedinom univerzitetu u ZDK.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog činjenice da iz Centralne izborne komisije BiH još nije stigao certifikat za zamjenskog člana Skupštine, umjesto izabranog zastupnika SDA Fahrudina Čolakovića, a koji je ostao ministar za boračka pitanja, vladajuća većina imala je problema da prilikom glasanja skupi potrebnih 18 glasova.

Upravo za jedan glas nije prošao ni Prijedlog programa rada Skupštine ZDK za 2019. godinu, nakon čega je uslijedila nova, desetominutna pauza, nakon koje je zamjenik predsjednik Kluba SDA Himzo Smajić zatražio prekid sjednice, što su većinom glasova zastupnici i prihvatili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naknadno će biti određen termin nastavka ove, 7. sjednice kada će na dnevnom redu i biti preostale četiri tačke.

Održan je i nastavak prekinute 4. sjednice, čiji je prvi dio održan 18.02.2018. godine. Skupština je na toj sjednici razmatrala preostale četiri tačke te utvrdila mišljenje o Prednacrtu zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, koje će biti dostavljeno Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, uz primjedbe, prijedloge i sugestije zastupnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zastupnici su usvojili Odluku o razrješenju dva člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, zatim Odluku o razrješenju člana Ureda za pritužbe javnosti, policijskog službenika-predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova te Odluku o davanju saglasnosti na odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju.

(FENA)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

SDP ZDK: Zašto nema nastavka prekinute sjednice Skupštine

Redakcija

SBB BiH ZDK: Postojeća većina SDA, HDZ, ASDA svjesno marginalizira ulogu Skupštine

Redakcija

Meldina Ugarak uputila inicijativu za vraćanje novca od kazni za nenošenje maski građanima ZDK

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME