Portal 072info

Skupština ZDK usvojila odluku o razrješenju Vlade

RMKZENICA072INFO

Skupština Zeničko dobojskog kantona je nakon višesatne rasprave jednoglasno prihvatila Odluku o razrješenju premijera i članova kantonalne vlade. Vlada će nastaviti rad do izbora nove, pri čemu se vrlo brzo očekuju prijedlozi kandidata za mandatara Vlade.

Nakon glasanja, o odluci je upoznata grupa građana koja je cijelo vrijeme čekala ishod sjednice na protestu na Obalnom bulevaru, na kojem je od podneva trajala blokada saobraćaja.

Slijedi proces predlaganja kandidata za novog mandatara i kako je istaknuto pri tome se moraju poštivati predviđene procedure. Skupštini su prisustvovali predstavnici Plenuma građana, uputivši 21 zahtjev, od kojih se mnogi, kako je za govornicom obrazložio premijer Munib Husejnagić, odnose na druge nivoe vlasti.

Pored ostalog, zatražena je revizija privatizacije, drugačiji ustroj uređenja države, jačanje privrede i novog zapošljavanja, zaštita socijalnih kategorija, te bolji uslovi za studente i ukidanje privatnih univerziteta.

Prema jednom od zaključaka, bit će pokrenuta inicijativa putem Ministarstva za pravosuđe i upravu za izmjene Zakona koji reguliše naknade, što znači da slijedi ukidanje takozvanog bijelog hljeba. Ostali zahtjevi u nadležnosti Kantona, bit će predmet obrade od strane Vlade u okviru akcionog plana prioritetnog rješavanja, a rok je 60 dana. S

kupština je prihvatila k znanju Informaciju o stanju bezbjednosti na dan protesta 7. februara, te dešavanja koja su uslijedila. Policijski komesar, Fahrudin Bečirović i ministar MUP-a ZDK, Rifat Delić su, uz ocjenu da su zahtjevi građana opravdani istakli da je policija bila „živa meta“, ali da se nasilje više ne smije tolerisati.

rtvze.ba

Podijelite članak