Portal 072info

Skupština ZDK: Za uriniranje na javnom mjestu kazna i do 500 KM

Uriniranje i pokazivanje intimnih dijelova tijela na javnom mjestu u ZDK ubuduće će biti novčano kažnjavano i do 500 KM. Ovo je predviđeno izmjenama Zakona o javnom redu i miru, koje je Skupština ZDK jučer jednoglasno usvojila.

Novo rukovodstvo

Izmjenama ovog zakona definirano je i prikupljanje dobrovoljnih priloga na ulicama koje je do sada bilo bez ikakve kontrole i nadzora. Predlagač izmjena ovog zakona je Nikola Arsenić (SBB), ministar unutrašnjih poslova ZDK.

– Radi se o izmjenama tri člana u postojećem zakonu. Propisali smo koja su sve rješenja i dozvole potrebne humanitarnim organizacijama i udruženjima za prikupljanje dobrovoljnih priloga. Predviđene kazne za nepoštivanje ovih izmjena su od 200 do 500 KM – rekao je Arsenić.

Inače, jučerašnja sjednica bila je prva s novim rukovodstvom, odnosno, novim predsjedavajućim Jasminom Duvnjakom (SDA). Upravo o smjeni na čelu Skupštine ZDK vođena je i najduža rasprava, skoro pet sati.

nikola-arsenic4

ARSENIĆ: Propisana rješenja 

Zastupnici DF-a i SDP-a tvrdili su da je smjena dosadašnje predsjedavajuće Draženke Subašić (DF) nezakonita te su napustili sjednicu i prije usvajanja dnevnog reda.

Nakon napuštanja sjednice ovih osam zastupnika, usvojen je dnevni red, a zastupnik SBB-a Edhem Fejzić predložio je da oni koji su napustili sjednicu ne dobiju paušal od 150 KM. Kako su nam kazali zastupnici DF-a i SDP-a u Skupštini ZDK, oni na sjednice neće dolaziti do daljnjeg.

Naziv fakulteta

U nastavku jučerašnje sjednice usvojeni su plan zaštite od požara ZDK, kao i odluka o promjeni naziva Fakulteta za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici u Metalurško-tehnološki fakultet.

Avaz.ba

Podijelite članak