Portal 072info

Skupština Zeničko-dobojskog kantona o kreditu za Kantonalnu bolnicu

Skupština Zeničko dobojskog kantona je nakon šire rasprave na održanoj sjednici dala saglasnost na kreditno zaduženje Kantonalne bolnice Zenica radi izmirenja obaveza prema dobavljačima. Radi se o iznosu od 16 miliona KM.

Data je i jednoglasna podrška kreditnom zaduženju ZDK po projektu „Plava voda“ u iznosu od 3 miliona i 850 hiljada eura.
Na sjednici Skupštine ZDK vođena je višesatna rasprava o davanju saglasnosti za kreditno zaduženje Kantonalne bolnice Zenica u kojoj su se mogli čuti suprostavljeni stavovi. Primjedbe su upućene od nekih zastupnika DF-a,SDP-a,Stranke za BiH …

Premijer Miralem Galijašević i vršilac dužnosti direktora Bolnice Rasim Skomorac su jasno istakli da nema vremena za odugovlačenje,jer prijeti blokada od strane dobavljača zbog duga koji se gomilao godinama i dostigao iznos od oko 16 miliona maraka. Sada nije vrijeme za priče o investicijama,nego otklanjanju prijetnje stečaja,kazao je Galijašević.

Pri tom je najavio budžetsku podršku kojom će Vlada preko Ministarstva zdravstva učestvovati u vraćanju kredita. Očekuje se i veća tranša za Bolnicu od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Bez veće rasprave, Skupština je jednoglasno dala saglasnost na kreditno zaduženje ZDK po projektu „Plava voda“,po osnovu Zajma zaključenog između BiH i dvije Evropske banke. Učešće ZDK je planirano na iznos od 3 miliona i 850 hiljada eura.

Na samom početku sjednice Skupština je usvojila Nacrte 2 Zakona,o poticanju razvoja male privrede,odnosno pozorišnoj djelatnosti. Ovaj drugi upućen je u javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

(BHindex.info)

Podijelite članak