1 21
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 10, 2021 @ 13:12
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Članovi Britanskog parlamenta su zaključili da Rusija daje pokriće za ponašanje čelnika Republike Srpske u namjeri da odvoji regiju Republike Srpske od ostatka Bosne i Hercegovine, piše Sky News danas. 

NER FIT

Oni navode da su strahovi oko sigurnosti u ovoj balkanskoj zemlji opravdani.

Ministar vanjskih poslova UK James Cleverly je rekao da su ruske ruke umješane “u igri” za novu bosansku krizu, za koju stručnjaci strahuju da bi mogla dovesti do novog rata. Iznio je tu optužbu rekavši da je britanska vlada “apsolutno odlučna” da će održati mir u regiji.

Prema pisanju Sky Newsa, analitičari upozoravaju da je ova balkanska država u najozbiljnijoj krizi od završetka rata 1995. godine, u kom je ubijeno hiljade ljudi kroz etničko čišćenje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Napetosti su oduvijek postojale u ovoj regiji, ipak Milorad Dodik, srpski čelnik u tročlanom predsjedništvu, učinio je najkonkretnije korake do sada prema otcjepljenju od ostatka zemlje.

On je uveo zakon kojim bi se regija Republike Srpske (Republika Srpska) odvojila od zajedničkih institucija Bosne, koje uključuju vojsku, vrhovno pravosuđe i poreznu upravu – za što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit rekao da je “jednako secesiji bez proglašavanja”.

LIDER