Slab odziv na drugi booster vakcine

vakcinacija djece

Prema jučerašnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u ovom entitetu u protekla 72 sata prijavljeni su rezultati testiranja nešto više od hiljadu uzoraka, od čega su 354 pozitivna na koronavirus. Novi slučajevi su registrirani u svim kantonima Federacije BiH, osim u Bosansko-podrinjskom. Kod četiri umrle osobe u ovom periodu pronađen je koronavirus u organizmu. Dvije osobe su umrle u Tuzlanskom kantonu, a po jedna u Zapadnohercegovačkom i Zeničko-dobojskom.

Gubitak čula

Iako je rast broja oboljelih evidentan u posljednjih nekoliko sedmica, stanje još nije alarmantno. Kako su nam kazali u Zavodu za javno zdravstvo TK-a, broj pacijenata jeste povećan, s tim da se uglavnom radi o oboljenjima sa slabijim simptomima.

– Simptomi su prisutni pet dana, a to su curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa. Ne radi se o težim kliničkim slikama u najvećem broju slučajeva i u ovom trenutku nemamo veliku opterećenost zdravstvenog sistema, saopštili su iz ZJZ-a TK-a.

U posljednjih sedam dana u Federaciji BiH je zabilježeno nešto više od 1.600 novih slučajeva zaraze, a preminula je 21 osoba. Federalni zavod je uputio preporuke koje je usvojila i Vlada FBiH. Za starije i osobe sa slabijim imunološkim sistemom preporučuje se nošenje maski u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, te se preporučuje vakcinacija, ali i provjetravanje javnih zatvorenih prostorija, pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju, te nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba. U slučaju pojave nekih od simptoma, preporučuje se da one, kao i članovi porodice, ostanu u kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili upute.

Još jedna od mjera kojima se pokušava spriječiti novi val pandemije jeste i vakcinacija drugom booster dozom vakcine, odnosno četvrta vakcinacija. Kantonalni zavodi za javno zdravstvo imaju dozvolu za apliciranje ovih doza.

Poražavajući procenat

– Imamo dozvolu za drugu booster dozu i ona se već aplicira kod pacijenata. Nije mnogo doza aplicirano, ali kreće aplikacija, to je za osobe starije životne dobi i za one koje su imunokompromitovane. Mi još nismo dobili dozvolu niti su preporuke, ni kod nas ni u svijetu, da se vakcinišu mlađi. Radi se, znači, o osobama koje imaju 75 godina i starijim, eventualno 60 i 65 godina, i osobama starijim od 12 godina ako su zbog nečega imunosuprimirane. Ono što je poražavajuće jeste da i dalje imamo tek oko 35 posto vakcinisanih punoljetnih osoba, saopšteno je iz ZJZ-a TK-a.

Oslobođenje