Slaba potražnja za najjeftinijim iPhoneom, korisnici traže skuplje modele

iPhone 12 Mini back in hand 2 1200x675 1 758x426 1

Apple je prošle godine prvi put predstavio četiri modela svojih telefona u sklopu jedne generacije iPhonea. Osim po dijagonali ekrana (modeli su sada dostupni u 3 različite dijagonale), telefoni se, naravno, razlikuju i po cijenama.

Najjeftiniji je model iPhone 12 mini za koji je na američkom tržištu potrebno izdvojiti od 700 dolara, dok najskuplji model Pro Max ide cjenovno od 1100 dolara. Još prije zvaničnog predstavljanja telefona, a i nakon što je Apple objavio podatke o uređajima i njihove cijene, analitičari mobilnog tržišta predviđali su veliku potražnju za modelom iPhone 12 mini. Osim što je riječ o najjeftinijem iPhoneu nove generacije, dio analitičara smatrao je kako je to idealan telefon za osobe koje žele iPhone, a ne vole prevelike uređaje, niti ih privlači model SE sa zastarjelim dizajnom.

Posljednje informacije koje dolaze iz izvora povezanih s Appleom i njihovim lancem nabavke pokazuju da su analitičari, ali i ekipa u samom Appleu precijenili potražnju za mini iPhoneom. Naime, pokazalo se da korisnici nisu toliko zainteresovani za najmanji, a time i najjeftiniji model, već su im puno interesantniji najskuplji modeli. Cookova kompanija tako je od Pegatrona smanjila broj narudžbi za iPhone 12 mini, dok su od Foxconna naručili povećane količine iPhonea 12 Pro i Pro Max. Osim što pokazuje povećan interes korisnika za većim i skupljim modelima, slabija potražnja za iPhoneom 12 mini dijelom je rezultat situacije s pandemijom. Naime, kako naglašavaju na stranici Mac Rumors, manji model iPhonea prvenstveno je bio namijenjen evropskom i američkom tržištu, no na njima je zabilježena smanjena prodaja zbog problema s koronavirusomS druge strane, modeli s većim ekranima naročito su popularni u Kini u kojoj koronavirus nije ostavio tako devastirajući utjecaj na privredu kao na zapadu te je upravo na tom tržištu zabilježena povećana potražnja za modelima iz serije Pro.

Prethodni članakKoliko kilometara autoputa ima BiH, a koliko zemlje regiona
Sljedeći članakJužna Afrika moli bogate zemlje: Ne gomilajte vakcine