Slaba realizacija boračkih transfera

Slaba realizacija boračkih transfera

vlada-zdk11

Boračka udruženja i organizacije sa područja Zeničko dobojskog kantona traže izmjene Zakona o izvršenju budžeta, čime bi se stvorila osnova da borački transferi budu zakonski obavezujući za izvršnu vlast. Pored toga,insistiramo i na vezivanju boračkih izdvajanja sa procentom punjenja budžeta, izjavio je Benjamin Preldžić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida ZDK.

Ova problematika razmatrana je na današnjem sastanku u sjedištu kantonalne vlade između rukovodstva boračkih udruženja i organizacija sa predstavnicima kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti. Povod je izostanak realizacije zaključaka dogovorenih na sastanku od 21. oktobra tekuće godine. Zajednički stav u vezi ove problematike iznijeli su predstavnici Organizacije porodice šehida i poginulih boraca, Udruga obitelji poginulih branilaca domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata, Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Boračka udruženja su jedinstvena u stavu da ukoliko izostane realizacija njihovih zahtjeva poduzmu i druge, radikalnije mjere. Jedan od zaključaka je i da se održi tematski sastanak sa članovima Vlade ZDK, pri čemu bi na dnevnom redu bio i Nacrt budžeta za iduću godine. Resorni kantonalni ministar, Nedžad Lokmić je potvrdio da je sa današnjim danom ukupno uknjiženo 5 miliona i 360 hiljada maraka, ali je s druge strane isplaćeno oko 2 miliona i 828 hiljada maraka,što predstavlja 30,78 posto boračkog budžeta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS