Slaba realizacija boračkih transfera

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

vlada-zdk11

Boračka udruženja i organizacije sa područja Zeničko dobojskog kantona traže izmjene Zakona o izvršenju budžeta, čime bi se stvorila osnova da borački transferi budu zakonski obavezujući za izvršnu vlast. Pored toga,insistiramo i na vezivanju boračkih izdvajanja sa procentom punjenja budžeta, izjavio je Benjamin Preldžić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida ZDK.

Ova problematika razmatrana je na današnjem sastanku u sjedištu kantonalne vlade između rukovodstva boračkih udruženja i organizacija sa predstavnicima kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti. Povod je izostanak realizacije zaključaka dogovorenih na sastanku od 21. oktobra tekuće godine. Zajednički stav u vezi ove problematike iznijeli su predstavnici Organizacije porodice šehida i poginulih boraca, Udruga obitelji poginulih branilaca domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata, Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja.

ČITAJ JOŠ:  “Čeka nas teško razdoblje”: Pogledajte šta je najviše poskupjelo u BiH

Boračka udruženja su jedinstvena u stavu da ukoliko izostane realizacija njihovih zahtjeva poduzmu i druge, radikalnije mjere. Jedan od zaključaka je i da se održi tematski sastanak sa članovima Vlade ZDK, pri čemu bi na dnevnom redu bio i Nacrt budžeta za iduću godine. Resorni kantonalni ministar, Nedžad Lokmić je potvrdio da je sa današnjim danom ukupno uknjiženo 5 miliona i 360 hiljada maraka, ali je s druge strane isplaćeno oko 2 miliona i 828 hiljada maraka,što predstavlja 30,78 posto boračkog budžeta.

ČITAJ JOŠ:  Ko još nije obolio, sad će: ‘K'o kerovi se satima mrznemo u redovima, jedan šalter radi, a oni preko ‘štele’ ulaze kako hoće…’
GODISNJICA
MARKETING