Nedim Sladic 696x464 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

U Bosni i Hercegovini će danas prije podne biti oblačno vrijeme sa kišom, a u drugom dijelu dana se očekuje razvedravanje. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C)

Bjelašnica 7; Ivan-sedlo 12; Bugojno i Grude 13; Sarajevo 14; Tuzla, Zenica 16; Doboj, Gradačac i Sanski Most 17; Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Trebinje 18; Prijedor 19; Mostar 20°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946Pa, za 4hPa je veći od normalnog i raste

Naoblačenje sa sjevera će usloviti pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima uglavnom prije podne ili sredinom dana. Glavnina padavina očekuje se u Bosni.

U poslijepodnevnim satima može doći do postepenog smanjenja oblačnosti. Duvat će slab vjetar do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 27°C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom prije podne, dok će u Banjoj Luci i Mostaru biti pretežno vedro.

Prema podacima FHMZ-a od naredne sedmice se vraćaju ljetnje temperature, već u srijedu maksimalna dnevna temperatura dostizat će 31 stepen, a preovladavat će više sunčanih intervala.

Meteorolog Nove BH, Nedim Sladić najavio je novu promjenu vremena koja podrazumijeva više sunca i toplije vrijeme koje će uzrokovati toplo strujanje iz Afrike.

-Ma ko se to nama ruga? Afrika plazi svoj jezik prema Balkanu u sedmici ispred nas i pokreće pokreće ljetne vrućine koje bi mogle prerasti u prvi toplinski val ovog ljeta, napisao je Sladić.