Sladić najavaio lijepu prognozu: Na jedno vrijeme se pozdravljamo od padavina

sladic
Podijelite vijest

Bh. meterolog Nedim Sladić poručio je kako ćemo se na jedan period – oprostiti od kišnog perioda u Bosni i Hercegovini, što je sigurno za mnoge lijepa vijest.

“Lijep timing za sve one koji idu na svoj godišnji

Iako ova subota donosi priliv vlažnijeg zraka zapadnim strujanjem, za očekivati je da sa više oblačnosti i ove padavine koje detektuju prognozni modeli su zaista lokalne, pa je zaključak da će u većem dijelu zemlje izostati. Najveće šanse za kratki, slabi lokalni pljusak imaju zapadni dijelovi Bosne, dijelovi Hercegovine i centralna Bosna, naročito tamo gdje planine odreaguju na dotok vlage.

ČITAJ JOŠ:  Meteorolog pozvao građane da iskoriste ovaj vikend, a onda….

Na jedno vrijeme se pozdravljamo od padavina, naročito od 6.9. jer od iduće sedmice na vrijeme u našim krajevima utječe ogranak prostrane anticiklone čiji centar se smjestio nad istok Europe, a glavnina oblačnosti će se držati sjevernije i zapadnije od naše zemlje, s kojim će vremenske prilike biti stabilnije u odnosu na protekli period.

Sa njene zadnje strane počet će utjecaj istočnog, a kako se bude spuštala prema obalama Crnog mora i jugoistočnog strujanja, dok s jugozapada Europe ponovo jača utjecaj grebena s kojim će se strujanje postepeno mijenjati prema četvrtku sa jugoistočnog na jugozapadno, uz postepen priliv sve toplijeg zraka.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Iduće sedmice ponovo temperature idu u natprosječne okvire za mjesec septembar.

To bi značilo da bi prevladavalo većinom sunčano vrijeme, danju povremeno uz malu do umjerenu oblačnost, a da na jugu zemlje dnevne temperaturne vrijednosti ponovo idu i iznad 30 °C, a u većem dijelu Bosne iznad 25 °C. Paralelno s dnevnim rastu i jutrarnje temperature. Očekivani temperaturni rang od 6. do 12.09.

U Bosni je od 11 do 16, na jugu do 21, a dnevne od 26 do 31, na jugu do 33 °C.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Treba istaknuti da u nedjelju, ponedjeljak i utorak naša zemlja će se naći između sniženijeg pritiska sa jugoistoka i povišenijeg sa sjeveroistoka, pa će usljed razlike u pritiscima biti i razmjerno vjetrovito vrijeme, uz većinom umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak.

Temperatura mora je od 23 do 26 °C duž Jadrana tako da bi more za većinu trebalo biti još ugodno za kupanje.

I prognozni model GFS i ECMWF su složni za gotovo najmanje 7 suhih dana u komadu od početka iduće sedmice”, poručio je Sladić putem Facebooka.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4566586766718905&set=a.345324225511868&type=3

Podijelite vijest