Sladić opisao dolazeću promjenu vremena: Sjećate li se prvog dana ramazana?- Kako počne, tako će i završiti…

Screenshot 6 18

Današnji dan započeo je ugodnom toplotom, a koju već iza 11 sati ubrzo mijenja sve izraženija vrućina, a u mnogim predjelima najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom od 25 do 33 °C.

Nadolazeću promjenu vremena nagovještavat će mjestimice umjereno jugo u drugom dijelu dana. Gusti i brojniji oblaci naše nebo prekrit će u noći na srijedu. Najprije će zahvatiti Krajinu, zapadna područjima Bosne i Hercegovinu, a do jutra proširiti se na veći dio zemlje donoseći kišu i pljuskove praćene grmljavinom te umjereniji pad temperature zraka za oko 5 do 10 stepeni u odnosu na utorak. Slično nas očekuje i na Bajram – povremeni pljuskovi su izgledni širom zemlje, no treba istaknuti da temperatura neće previše se sniziti, pa neće biti hladno. Kiša koju očekujemo posljednjeg dana mjeseca ramazana opravdat će i čuvenu u narodu uvriježenu izreku: “Kako započne prvi dan ramazana, tako će i završiti”, kazao je meterolog Nove BiH, Nedim Sladić.

Prema njegovim riječima u jugozapadnom strujanju po visini sa Mediterana počinje stizati vlažan i manje topao zrak, što će pored padavina uzrokovati i umjereniji pad temperature zraka za oko 5 do 10 stepeni u odnosu na utorak.

-Kako će preko naše zemlje preći nova fronta koju će u prvim satima srijede osjetiti najprije stanovnici Krajine, zapadne Bosne i većeg dijela Hercegovine, a do ranih prijepodnevnih sati i u većem dijelu zemlje. Treba istaknuti da će u narednom periodu, a počevši od srijede, kišobrani biti gotovo pa obavezan asesoar, poručio je Sladić.