sladic
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 3, 2022 @ 23:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

“Sarajevo od opasnog zraka, do gotovo podnošljivog u svega desetak kilometara razdaljine”, napisao je Nedim Sladić, mladi meteorolog  na svom Facebook profilu kroz osvrt na zagađenje zraka u Sarajevu i trenutnu situaciju.

Klasičan primjer popuštanja temperaturne inverzije i utjecaja same mikroklime i položaja, ističe Sladić i pojašnjava kako.

U nastavku njegovo opažanje i prognozu prenosimo u cijelosti: 

“S pritjecajem svježijeg zraka po visini u toku današnjeg dana došlo je do popuštanja utjecaja temperaturne inverzije nad sarajevskom kotlinom, pa je pritisak na poklopac iznad grada bio manji, a inverzivni sloj postajao plići, omogućivši da prizemna cirkulacija zraka se danju pojača kao posljedica jače konvekcije, odnosno prijenosa toplote iz viših u niže slojeve atmosfere, što je dovelo do prekida guste magle, a očekivano prvu promjenu su osjetili stanovnici višeg dijela grada.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Niži dio grada se danas uspio izboriti za znatno bolju vidljivost i raskidanje magle, no činjenica je da je glavnina zagađenosti sabijena u niži dio grada, pri čemu se od nakupljenog smoga stvara sumaglica.


Iako djeluje da se i u nižim dijelovima grada večeras vrlo dobro vidi, u odnosu na jučer i izvrsno, te da je naizgled zrak pri pogledu kroz prozor kud i kamo zadovoljavajući, zagađenost zraka je na nivou opasnog po zdravlja stanovništva, što vidimo po indeksu kvalitete zraka na Ilidži, koji, ruku na srce nije ništa veći u odnosu na gore epizode iz 2016. i 2018. godine kada je indeks išao i preko 500.

Sušta suprotnost je svega desetak kilometara udaljena Vijećnica, koja nije daleko čak ni od onog bezbjednog za duži boravak na otvorenom. Uskoro bi se Vijećnici trebale pridružiti i same Bjelave, kako će ovaj dio grada iščistiti lokalni vjetar.

Razlog čišćeg zraka u gornjem dijelu grada je lokalni istočni vjetar koji struji kao posljedica naglog hlađenja zraka sa viših nadmorskih visina iznad grada (Romanijski plato) koje se dolinom rijeke Miljacke spušta prema kotlini, a koji obično razvija brzine i do 6 m/s (22 km/h).

Ovaj podatak nam je jako značajan iz sljedećeg razloga.
Istočni vjetar od 22 km/h pokazuje nam koliko je važno imati neometanu prepreku duž kotline za njegovo normalno cirkulisanje tokom Miljacke koja ima veliku prozračnost.

Međutim, ona se gubi nizom faktora (visokim zgradama, meandriranjem toka rijeke i sl), jer fluid nailazi na prepreku koja je ili guši, ili preusmjerava u drugom smjeru. Dovoljno je spomenuti ovo čuveno “22 kilometra na sat” – što bi značilo da će vjetar iščistiti kotlinu od Vijećnice sve do izlaza iz Sarajeva za gotovo sat vremena, pod uslovom da ne nailazi na bitnije prepreke.

Istočni vjetar dokazano gubi snagu već kod Hrasnog, a kod Otoke na meandru rijeke prema GRAS-ovoj remizi je izgubljen, stoga je glavina aerozagađenja često skoncentrisana od Otoke do Ilidže.
Iako se tokom noći čisti viši dio grada, danju je obratni slučaj – zapadnim lokalnim vjetrom se gura zagađenje nazad iz nižeg u viši dio grada, pa često se najveće zagađenje u centru grada bilježi u poslijepodnevnim satima, dok se istovremeno od Otoke prema Ilidži često smanjuje.

Jako je važno da dominatni istočni vjetar se ne prekine unutar kotline, budući da je na ruži vjetrova među najdominatnijim vjetrovima grada Sarajeva”, istakao je Sladić. 

LIDER