SLADIĆ: Sutrašnje zahlađenje napravit će niz problema, voćarima savjet – zaštitite maksimalno svoje voće

Nažalost mjesta za značajnije promjene više nema puno i narednih dana svjedočit ćemo jednom od najjačih aprilskih prodora od 2003. godine, a uveliko će prodor karakteristikama i podsjećati na onaj iz 2003. koji je nanio velike štete voću.
Prodor hladnoće koji nam dolazi je impresivan zbog svojih karakteristika koje su se odigrale oko Grenlanda, same prostranosti hladne fronte koja se proteže hiljadama kilometara u širinu, a i zbog činjenice da je izgledno da će se zabijeliti i pojedini dijelovi obale oko sjevernog Jadrana.
Sutrašnje zahlađenje napravit će niz problema, počevši od izraženijih padavina u višim područjima Bosne, a naročito na planinskim prevojima gdje obilniji snijeg može stvarati probleme u saobraćaju.
Na planinama uz jači vjetar izgledne su vijavice. Snijeg će sutra do večeri zabijeliti gotovo cijelu Bosnu i sjevernu Hercegovinu; u nižim područjima past će između 3 i 10, lokalno do 15 cm, a na višim nadmorskim visinama lokalno i preko 25 cm. Bez snijega na jugu Hercegovine.
Treba istaknuti da frontu prati i umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar koji će značajno spustiti temperature zraka, a narednih dana bit će niže nego što je to uobičajeno za prvu polovinu aprila. Dok će ujutro biti prolazno vedrije na istoku, padavine će najprije se ujutro i prijepodne proširiti od Banije i Korduna na Krajinu i sjever Bosne, prema sredini dana i prvom dijelu poslijepodneva na centralna područja Bosne, a do kraja dana i na cijelu zemlju.
U Hercegovini s Jadrana pristiže vlažan zrak, dok istovremeno prodire hladniji zrak sa sjeverozapada, pri čemu su ovdje vjerovatni i pljuskovi sa grmljavinom prema kraju dana kao posljedica razlike dvije zračne mase različitih svojstava i istiskivanja toplijeg u slobodnu atmosferu uz daljnje hlađenje, širenje i kondenzovanje zraka, naročito u Dinaridima, gdje su izgledni i obilniji izljevi.
Po prolasku fronte sa sjeverozapada jačat će atmosferski pritisak u prizemlju, pa će padavine postepeno slabjeti tokom srijede, kada će ih i dalje biti povremeno u većem dijelu zemlje zahvaljujući prisustvu vlage po visini, s tim da su na jugu Hercegovine manje vjerovatnoće usljed bure koja će isušivati vlažan zrak i postepeno rastjerivati oblake.
Padavine prestaju u cijeloj zemlji u četvrtak, kada dolazi do postepenog razvedravanja i sunčanijeg vremena, a u kombinaciji noćne vedrine, slabog vjetra i snijega pri tlu, izražena je iradijacija, odnosno izraženije izračavanje i hlađenje tla, zbog čega će biti umjerenih do jakih mrazeva, naročito izgledni u noći sa četvrtka na petak i tokom petka ujutro, kada na vrhovima planinama, poput Bjelašnice, temperature zraka se spuštaju i do -14 °C, dok u ostatku zemlje većinom od -11 do -3, na jugu Hercegovine do 3 °C. Nije isključena mogućnost, a zavisit će sve od vedrine, da ponegdje padne i novi temperaturni rekord za najnižu aprilsku temperaturu zraka.
Ukoliko možete, voćarima savjet – zaštite maksimalno svoje voće.
Prethodni članakDa li je jak mraz već nanio štete u poljoprivredi: Iscvijetalom voću prijeti izmrzavanje, ugroženo i rano povrće
Sljedeći članakUnuk Sulje Halabe, kojem su šumari oduzeli pola metra drva: Sestre i mama plaču već tri dana