Sladić zabrinut: AccuWeather je izašao sa prognozom za ljeto – Ono od čega sam strepio…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

AccuWeather je izašao sa sezonskom prognozom za ljeto 2023. godine.

– Ono od čega sam strijepio uzimajući u obzir antecedentne uslove kroz proljeće. A sad nam definitivno nije potrebno, naveo je naš poznati meteorolog Nedim Sladić te dodao:

– A sumnje i strepnja su zasnovane na ovome – ovo je bila moja projekcija napravljena 24.05.2023. vodeći se razvojem El Nino intragodišnje oscilacije, telekonekcijama, antecedentnim uslovima tokom proljeća (prije svega vlažan površinski sloj tla) i najbližim pripadajućim analogijama (2018, 2014, 2002. i 1997. godina) te aprilskim i majskim prognostičkim materijalom globalnih centara.

Stručni tim prognostičara platforme AccuWeather objavio je danas detalje o tome kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta, koje službeno počinje u srijedu, 21. juna, oko tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna.

Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji su zajedno proučavali vremenske prilike širom kontinenta više od tri decenija, pomno su proučili prethodne godine i vremenske obrasce širom svijeta kako bi ustanovili glavne teme nadolazeće sezone. 

Meteorolozi AccuWeathera pojašnjavaju da će ljetno vrijeme ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Europi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu. Iako nadolazeća sezona možda neće biti tako sparna kao prijašnja ljeta, stručnjaci kažu da bi se mogla pokazati jednako opasnom zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.

Koji bi dio kontinenta mogle zadesiti česte oluje? Gdje će nedostatak kiše izazvati povećani rizik od požara? Odgovori na to i više mogu se pronaći u opsežnoj AccuWeatherovoj ljetnoj prognozi za Europu 2023, a ono što naše čitatelje zasigurno najviše zanima je kakvo vrijeme se prognozira ovog ljeta u ovom dijelu Europe.

Oslobođenje