Slavonci su lani u šopingu u BiH potrošili skoro 45 miliona KM

Sve više Slavonaca iz susjedne Hrvatske dolazi u šoping u Bosnu i Hercegovinu i pritom sve više troše, piše Glas Slavonije.

Lani su strani državljani na izlasku iz BiH podnijeli više od 400 hiljada zahtjeva za povratom poreza na dodanu vrijednost (PDV), što je skoro 55 hiljada više nego 2017. godine.

Iznos koji su pritom tražili dostiže gotovo 17,6 miliona maraka.

Povrat se ostvaruje na robu kupljenu u vrijednosti od minimalno 100 konvertibilnih maraka.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, povrat PDV-a zatražen je za robu kupljenu u vrijednosti većoj od 121,2 miliona KM, a to je gotovo 20 miliona KM više nego lani.

Hrvatima, posebno stanovnicima Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, pogranična su područja atraktivna za šoping jer u BiH kupuju 17 posto jeftinije, budući da je to jedinstvena stopa PDV-a na koju kao strani državljani imaju pravo povrata.

Upravo na graničnim prijelazima s BiH u tim županijama lani je zatražen povrat poreza u iznosu od 6,3 miliona KM, za robu koju su ukupno platili oko 44 miliona maraka.

Slavonci u BiH kupuju sve od hrane do bijele tehnike i namještaja.

„Osjetne uštede su na napitcima, a da ne govorimo o drugome. Primjerice, sokovi Jana koje naša djeca rado piju gotovo su upola jeftiniji, a velika je razlika i u cijeni piva. Posebice kada se nešto slavi, itekako se isplati doći“, ispričao je za Glas Slavonije jedan Gunjanac koji je sa suprugom u Brčkom često kupuje.

Što god im treba, kažu, u BiH mogu pronaći povoljnije nego u hrvatskim gradovima.

Stanovnici Županje su se pak udomaćili u Orašju, pa tako preko granice toče gorivo, kupuju duhan, a tamo organiziraju čak i svadbe.

Jedna je sugovornica ispričala kako u Orašju nabavlja jabuke i banane.

„Doista je sve povoljno, od mliječnih proizvoda, slatkiša, tjestenine, sokova do sredstava za čišćenje. I naravno, obavezno sam svratila u Orašje po pola kilograma duhana za 11 maraka“, dodala je.

Pravo na povrat PDV-a u BiH strani državljani ne ostvaruju na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.

To znači da Slavonci u BiH ostavljaju mnogo više novca od iznosa dobivenog na temelju podnesenih zahtjeva, jer povrat poreza na ovu, inače vrlo traženu robu s vrlo visokim trošarinama ne mogu dobiti, zaključuje Glas Slavonije.