Slično kao i u BiH: Saborski restoran imun na poskupljenja, hrvatski političari junetinu u umaku jedu za manje od 4 KM

Vlasnici restorana u Hrvatskoj morali su podići cijene u svojim ugostiteljskim objektima, što je bio i logičan slijed događaja nakon što cijene hrane, plina i struje nezaustavljivo rastu već mjesecima. 

Međutim, restoran u Hrvatskom saboru nekako je ostao imun na poskupljenja, pa su cijene za hrvatske političare ostale iste kao što su bile i prije poskupljenja, piše Večernji list. 

Pa tako u saborskom restoranu se goste ribom, piletinom i junetinom u umaku od šampinjona za samo oko 15 kuna, odnosno nekih 3,90 KM.  Za dodatne četiri kune, odnosno 1 KM, mogu dobiti desert ili juhu, salata je ispod 1 KM. 

Zanimljivo da su cijene u saborskom restoranu ostale iste i prije posljednjeg vala poskupljenja. Kako je sezona u toku, građani Hrvatske, ali i turisti koje posjete tu zemlju često se žale na visoke cijene u restoranima. “Večernji list” je naveo kako se jedan čitatelj požalio da je sendvič u Opatiji platio 120 kuna (31 KM), a krosan 30 kuna (7.80 KM).

Identično je i u Bosni i Hercegovini, o čemu je “Avaz” ranije pisao. Bosanskohercegovački političari u državnim institucijama za prave gozbe izdvajaju sitan novac. Tako juneći odrezak u državnim institucijama košta samo 4 KM. 

Podsjetimo, posljednjeg dana mjeseca juna delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su usvojili Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, kojim će se, između ostalog povećati plaće parlamentarcima za 500 KM.

Avaz