Slijedi borba za policiju: Može li ZDK opet biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije?

87CCA3B1 85F7 4741 8EBC 95207BCA0CAB

Nakon što je Kantonalna skupština donijela izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH donijela je odluku da suspenduje Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom ZDK-a.


– Memorandum se odnosio na saradnju u borbi protiv korupcije. Usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD-a da Vlada ZDK-a neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije, naveo je ambasador Eric Nelson u pismu premijeru ZDK-a Mirnesu Bašiću i predsjedavajućem Kantonalne skupštine Ćazimu Huskiću.

BILO JE LIJEPO

Mirnes Bašić je izjavio da je pomenuti memorandum o razumijevanju, potpisan 10. marta, bio novi iskorak Vlade u prevenciji i borbi protiv korupcije, da se Ambasada SAD-a opredijelila da pomogne ZDK-u tehnički i finansijski u procesu jačanja institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije i formiranju Ureda za borbu protiv korupcije, kao samostalnog i nezavisnog tijela u institucijama ZDK-a.

Unatoč upozorenjima iz Ambasade SAD-a i OHR-a, u ZDK-u su donijeli izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima


– Vlada ZDK-a izražava žaljenje zbog odluke Ambasade SAD-a da suspenduje ovaj memorandum te zahvalnost na dosadašnjoj kvalitetnoj i korektnoj saradnji s Ambasadom SAD-a i savjetnikom za borbu protiv korupcije Ericom Larsonom, kazao je Bašić.


Ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić poručio je da cijeni napore međunarodne zajednice, prije svih, Ureda visokog predstavnika i Ambasade SAD-a koji poduzimaju sve kako bi stepen korupcije u bh. društvu bio sveden na što je moguće manju mjeru.

– Odluka Ambasade SAD-a da suspenduje Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom ZDK-a, po našem mišljenju, nije akt kojim SAD prekidaju saradnju sa ZDK-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova. Smatramo da donošenjem ove odluke naša međusobna dobra saradnja nije narušena, tim prije što se odluka odnosi samo na jedan njen segment, onaj savjetodavni. Mi ćemo i dalje graditi dobre odnose sa Ambasadom SAD-a, kojoj smo zahvalni za svu dosadašnju pomoć, rekao je Pekić.


Semir Šut, policijski komesar, istakao je da je Uprava policije ZDK-a u posljednjih sedam-osam godina radila na ozbiljnim i korisnim projektima sa agencijama ICITAP i INL, koji su značajno doprinijeli razvoju policije u smislu obuke i opreme.


– Taj razvoj policije je doprinio ukupnoj spremnosti da se odgovori najtežim zadacima i ukupnoj stabilnosti u BiH. Jako nam je žao ako će ovaj prekid uticati na dalju saradnju i na dalje ubiranje benefita koje smo imali sa američkim vladinim i nevladinim agencijama i organizacijama, izjavio je Šut.


I Miralemu Galijaševiću, predsjedniku KO SDA ZDK-a, žao je što je došlo do tog pisma, te ističe da je on kao predsjednik najjače političke partije u ZDK-u opredijeljen da se i ubuduće razvija Ured za borbu protiv korupcije. Ivo Tadić, predsjednik ŽO HDZ-a ZDK-a, javio nam se iz Italije i rekao da će komentar na ova dešavanja dati po povratku s odmora.

Ovo je jedina vlada u državi, a možda i u cijeloj Evropi, kojoj je američka ambasada otkazala saradnju, ističe Simić


– Mi smo iznenađeni takvom odlukom. Mislim da je došlo do nesporazuma. Da se američka ambasada uključila u razmatranje izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima, ne bi donijela takvu odluku, jer izmjena pospješuje, a ne degradira.

Nikakav uticaj politike niti može niti smije biti na policiju. Nadam se da će američki ambasador i svi nadležni, kada vide o čemu se radi, svoju odluku korigovati, kazao je Ramo Isak, zastupnik A SDA u Skupštini ZDK-a.
Kao i uvijek otvoren, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović poručio je kako je ovaj grad imao najbolju policiju i najboljeg komesara u državi, a da je “ljudima koji rade kriminalne radnje to zasmetalo i oni žele ovladati policijom”.
– Problem će biti ako građani Zenice i ZDK-a budu ispaštali zbog sankcija. Jasno je da je nezakonito donesena odluka o privremenom penzionisanju Semira Šuta.

Oni su svjesni da će izgubiti Kanton, svjesni da će Šut dobiti tu presudu koju će neka druga vlast ili građani ZDK-a platiti iz budžeta, istakao je Kasumović.
Mladen Simić (SDP), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a, reakciju Ambasade SAD-a u BiH naziva očekivanom, ali smatra da je ona mogla biti i oštrija.

DF I GLASANJE

– Kvalifikacije koje su naveli u pismu: pravna nesigurnost, nepouzdan partner u borbi protiv korupcije, govore sve o ovoj vladi. Ovo je jedina vlada u BiH, a možda i u cijeloj Evropi, kojoj je američka ambasada otkazala saradnju, naglasio je Simić.


Prema riječima Gorana Bulajića, predsjedavajućeg Kantonalnog povjereništva DF-a, politički stav je bio da se ne podrže izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a, a da su dva njihova zastupnika glasala po sopstvenom nahođenju, mimo političkog stava te da će zbog toga snositi posljedice u skladu sa internim aktima i Statutom.

Fronta nije, podsjeća Bulajić, dio koalicione većine u Skupštini ZDK-a, niti planira razgovore sa aktuelnom većinom o takvim aktivnostima.

Potpuni kolaps demokratske funkcionalnosti u ZDK-u za Oslobođenje, u svom autorskom tekstu, komentira i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.