Slijedi još jedno povećanje penzija: Mogu li penzioneri očekivati dodatnu pomoć?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Penzionere u Federaciji BiH idućeg mjeseca obradovat će još jedno povećanje penzija. Naime, nakon redovnog slijedi vanredno povećanje penzija koje iznosi 3,5 posto, a shodno odluci koju je federalna Vlada usvojila 21. aprila.

Dodatna pomoć

Tako će penzioneri čija najniža penzija sada iznosi 410,08 KM, idućeg mjeseca na računima imati 424,40 KM, dok će prosječna samostalna penzija nakon vanrednog povećanja iznositi 545 KM, osim najviših penzija koje iznose 2.174,48 KM.

– U budžetu FBiH (kao i u Finansijskom planu FZ PIO/MIO za 2022) je osigurano dodatnih 6,9 miliona KM mjesečno za planirano vanredno usklađivanje, odnosno za preostalih šest mjeseci u 2022, ukupno 41,4 miliona KM, rečeno nam je u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Tražimo da Vlada FBiH preko resornog ministarstva osmisli plan socijalnih i ekonomskih mjera kako bi pomogla građanima

S obzirom na visoku inflaciju i rast cijena, upitali smo da li penzioneri mogu očekivati dodatnu pomoć?

– Svakako je neophodno da se pomogne ovoj populaciji sa svih nivoa vlasti ukoliko postoji ta mogućnost. Već imamo primjere poput onog u TK-u, gdje je vlast izašla u susret penzionerima, te se nadamo da će i ostali poduzeti slične mjere, kažu u Zavodu.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže za naš list da, imajući u vidu inflatorna kretanja, ni rukovodstvo ni penzioneri ne mogu biti zadovoljni procentima usklađivanja penzija.

– Ne možemo biti zadovoljni zbog toga što su toliko porasle cijene i troškovi života da ova povećanja ne mogu stići to. To je kap u moru. Svjesni smo da nije moglo biti više redovno usklađivanje, jer se ono vrši na osnovu dva parametra: rasta potrošačkih cijena i rasta domaćeg bruto proizvoda i s tim smo se nekako pomirili. Međutim, kada je riječ o vanrednom usklađivanju, smatramo da je Vlada ishitrila odluku i da nije imala u vidu sve elemente na osnovu kojih se vrši vanredno usklađivanje. Mi u Savezu ne znamo odakle ideja resornom ministru i premijeru da se odluče za 3,5 posto, tim prije što nije postignut cilj, ističe Mehić.

Dodaje da je Savez uputio pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru, od kojih su zatražili hitan sastanak.

Ekonomske mjere

– Zatražili bismo da se izvrši odmah vanredno podizanje iznosa najniže penzije, jer šta armija ljudi sa 424 KM u ovoj situaciji može postići? Zatim, da Vlada preko resornog ministarstva osmisli plan socijalnih i ekonomskih mjera kao pomoć građanima, a posebno ovoj populaciji. Nema adekvatnog procenta, redovnog ni vanrednog, koji može podmiriti ovakav rast cijena, kaže Mehić.

Oslobođenje