Portal 072info

Slijedi li tiha rasprodaja javnih poduzeća?

Federacija BiH je pred ekonomskim kolapsom. Nakon što je MMF odbio posuditi novac, Vlada razmatra načine na koje će budžetski manjak pokrpati novcem komercijalnih banaka. Zalog za tako posuđeni novac mogla bi biti očekivana dobit javnih preduzeća ili manjinski udio u njima.

Fadil Novalić danas nije htio pred kamere, kako bi pojasnio na koji način će se, što je jučer najavio, njegova Vlada zadužiti kod komercijalnih banaka. Samo kratka poruka pisanim putem: “Ne uzimamo kredit. Otvaramo mogućnost dizanja kredita. I ne pregovaramo sa Turskom”.

Nije Turska, ali bi mogla biti Italija. Nezvanično, Vlada Federacije mogla bi se zadužiti kod Unicredit banke, kojoj to ne bi bio prvi takav aranžman sa ovdašnjim vlastima. Tačni podaci ne postoje. Ali ova je talijanska banka, primjerice, Vladi Republike Srpske već odobravala kredite, vrijedne između 100 i 300 miliona maraka.

“Unicredit banka, kao finansijska institucija, odobrava kredite svojim klijentima profesionalno i odgovorno u skladu sa procedurama poslovanja Banke, no do sada nismo zaprimili sličan zahtjev od Vlade Federacije BiH, stoga nismo u mogućnosti dati detaljniji odgovor na Vaš upit”, piše u odgovoru iz banke.

S obzirom na to da ovakav aranžman ne treba saglasnost državnog ministarstva finansija, nešto govorljiviji od Novalića bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Denis Zvizdić kazao je kako se na državnom nivou neće zaduživati.

Možda nije slučajno da su krajem aprila čelnici ove banke iz Hrvatske i Bih bili na sastanku sa državnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom. Na rubu ekonomskog kolapsa, bez novaca MMF-a, bez drugih izvora prihoda, federalni premijer budžetske rupe može kratkoročno zakrpiti samo komercijalnim kreditom. No, banka, kao i za svaki drugi kredit, traži zalog. Jedino što Novalić može ponuditi jesu novci javnih preduzeća. Ili udio u njima. Što bi moglo značiti uvod u tihu privatizaciju

U posljednjih pet godina komercijalni krediti porasli su pet puta. Sve kako bi se nahranila preglomazna i neodrživa birokratija. Posuđeni novac nije uložen u 100 hiljada radnih mjesta, nego uglavnom za plaće budžetskih korisnika.

Federacija je pred zidom. Rastrošno ponašanje i sumanuto zaduživanje ostavilo je nesagledive posljedice. Sada račun dolazi na naplatu. A kada nema novaca, onda se prodaje ono najvrjednije iz kuće. Porodično zlato. Odnosno, javna preduzeća. Ili udio u njima.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box