Slijedi novo poskupljenje cigareta u BiH: Dodatna akciza 0,50 KM po kutiji

PXL_cigareteFond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske pozdravlja inicijativu Savjeta ministara BiH koja je upućena Upravi za indirektno oporezivanje, a odnosi se na uvođenje posebne akcize na duhan i alkohol kao dopunskog izvora finansiranja zdravstvene zaštite u Srpskoj i Federaciji BiH.

“Ova inicijativa, koja je pokrenuta iz Republike Srpske, ukoliko bude realizovana, predstavljaće usklađivanje sa praksom drugih zemalja koje su prepoznale potrebu da je za finansiranje obavezne zdravstvene zaštite, osim doprinosa, potrebno obezbijediti i druge izvore”, saopšteno je iz FZO Republike Srpske.

U Fondu ističu da je dodatno oporezivanje proizvoda štetnih po zdravlje logično opredjeljenje ne samo sa aspekta povećanja prihoda na osnovu povećanog rizika osiguranja, već i sa stanovišta uticaja na odgovornost građana prema očuvanju vlastitog zdravlja.

Prema procjenama Fonda, samo po osnovu dodatne akcize na duhan u iznosu od 0,50 KM po kutiji cigareta, na osnovu prodaje u prošloj godini, bilo bi moguće obezbijediti više od 200 miliona KM na nivou BiH, što bi bilo od velike pomoći za stabilizaciju finansijske situacije u entitetskim zdravstvenim sistemima.

Zdravstvu Srpske pripalo bi oko 70 miliona KM, što je, na primjer, dovoljno za finansiranje godišnjeg troška za sve propisane lijekove na recept, navodi se u saopštenju.

U FZO Srpske naglašavaju da se u zemljama EU teži tome da se iz dopunskih izvora obezbijedi bar 20 odsto ukupnog prihoda obaveznih zdravstvenih osiguranja, te da je najzastupljeniji izvor upravo dodatno oporezivanje po zdravlje štetnih proizvoda.

Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE