SLIJEDI ODUZIMANJE VOZAČKIH DOZVOLA PO PREPORUCI LJEKARA: Bez dozvole će ostati svi oni koji nisu zdravstveno sposobni za vožnju

nissan-bez-vozacaPlaniranim izmjenama Zakona o saobraćaju u BiH predviđeno je da policija može privremeno oduzeti vozačku dozvolu onim vozačima za koje ljekari ustanove da nisu sposobni da upravljaju automobilom.

Naime, u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da je zdravstvena ustanova, kada otpušta pacijenta koji ne bi smio voziti, dužna da o tome obavijesti nadležni MUP radi provjere važenja vozačke dozvole.

“Ukoliko organ koji vozača vodi u evidenciji utvrdi da lice posjeduje važeću vozačku dozvolu, istu će privremeno oduzeti, dok zdravstvena ustanova ne utvrdi da je to lice ponovo zdravstveno sposobno za samostalno upravljanje vozilom”, ističe se u ovom dokumentu.

Ovakve izmjene pozdravljaju i stručnjaci za bezbjednost saobraćaja i ljekari, jer, kako tvrde, za volanom su trenutno brojni vozači koji nisu sposobni za vožnju.

“U praksi se dešavalo da čovjek vozi iako, recimo, boluje od neke psihičke bolesti. Bilo je i slučajeva da vozač slomi nogu, bude zavijen u gipsu i vozi jer niko o tome nije obavještavao policiju”, naglašava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Prema njegovim riječima, ovim izmjenama zakona želi se uspostaviti funkcionalan mehanizam, tako da će porodični ljekar, ako ustanovi da vozač boluje od neke bolesti zbog koje ne bi smio da vozi, biti dužan o tome obavijestiti nadležnu stanicu policije.

Međutim, problem je, kako ističe, to što u pojedinim privatnim klinikama i sekretarica ima “pet pečata”.

“Dakle, ima pečate od neuropsihijatra, oftamologa… I šta se dešava? Neko ne može dobiti potvrdu o sposobnosti za vožnju u jednom mjestu, pa ode u drugo. Taj problem mora biti riješen”, pojašnjava Radović.

Kako ističe Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoističnu Evropu, brojni vozači i danas su za volanima iako nisu sposobni za vožnju.

“Ljekari se često susreću s takvim pacijentima, koji, recimo, konzumiraju neke lijekove zbog kojih ne bi smjeli da voze”, ističe Femić.

On dodaje da je protiv toga da bilo ko sjede za volan ukoliko psiho-fizički nije sposoban za upravljanje vozilom.

“Smatram da će ta izmjena Zakona o saobraćaju biti veoma korisna i da treba maksimalno iskoristiti priliku da se smanji broj vozača koji su potencijalno opasni kao učesnici u saobraćaju”, podvlači Femić.

Hoće li predložene izmjene biti sprovođene u praksi, o tome će biti odlučivano u narednom periodu. Svoje mišljenje o nacrtu treba da daju nadležni entitetski organi i potom bi dokument trebalo da se nađe pred Savjetom ministara BiH, a nakon toga ide u parlamentarnu proceduru.

Predložene izmjene

Nacrtom je, podsjetimo, predloženo i da vozačima, koji u dvije godine nakon izdavanja dozvole sakupe četiri kaznena boda, bude oduzeta dozvola.

Takođe, vozačima početnicima, koji prvi put steknu vozačku dozvolu B kategorije, trebalo bi da bude zabranjena vožnja od ponoći do pet časova ujutro.

Nezavisne novine