Slijedi smjena SDA-ovih i DF-ovih direktora: Ko će naslijediti Kahrimana i Andeliju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prošlo je više od mjesec nakon što je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, pozvao članove uprava državnih kompanija da podnesu ostavke.

Naravno, kako se moglo i očekivati, niko od pozvanih nije podnio ostavku, a SDA se javno oglasila saopćenjem u kojem je pozvala na svojevrsnu pobunu i poručila svojim kadrovima da „ne podliježu pritiscima“.

 Kako dalje

Posebno gorak okus u ustima ostavljaju informacije da su pojedini direktori državnih preduzeća zloupotrebljavali sredstva tih kompanija kako bi pokušali „kupovati“ tada opozicione zastupnike da prijeđu na njihovu stranu i spriječe izbacivanje SDA iz vlasti.

No, postavlja se pitanje šta sada.

Riječ je zapravo o kompleksnom procesu koji podrazumijeva čitav niz koraka neophodnih da dođe do smjene postojećih rukovodstava. Vlada Federacije je u maju napravila prve korake za smjenu uprava u preduzećima u kojima FBiH ima udio ili je stopostotni vlasnik. Date su instrukcije skupštinama preduzeća da pokrenu preispitivanje, a potom i smjenu članova nadzornih odbora kompanija. Tek onda bi se otvorio put i za smjenu direktora.

Postavlja se pitanje i koji bi kadrovi trebali doći na čelo državnih preduzeća, kao i kojoj stranci bi trebali pripasti.

“BH Telecom”, jedna od najprofitabilnijih kompanija u FBiH koja je dugo vremena slovila za „zlatnu koku“ SDA, trebao bi pripasti Narodu i pravdi, a kao najizgledniji kandidat za njegovog direktora navodi se Amel Kovačević.

SDP i NiP

Druga najznačajnija kompanija “Elektroprivreda” izvjesno će pripasti SDP-u, dok će jedna od pozicija izvršnog direktora u ovoj kompaniji pripasti PDA. SDP-u BiH, kako saznajemo, iz “A-kategorije” pripadaju “BH Pošta” i JP “Ceste Federacije BiH”, dok bi NiP trebao dobiti čelne pozicije Aerodroma Sarajevo, goraždanskog “Ginexa” i “BH-Gasa”.

Neke pozicije su već riješene, pa je tako kao kadar HDZ-a na poziciju v. d. direktora JP “Autocesta” imenovan Denis Lasić, bivši federalni ministar prometa i komunikacija.

Ono što će javnost svakako zanimati jeste ko će na čelu KCUS-a zamijeniti Sebiju Izetbegović. Njoj je poništeno zvanje doktorice i magistrice, ali se Izetbegović odbila povući s čela KCUS-a te sada čeka svoju smjenu.

Prema nezvaničnim informacijama, stranke koje čine Vladu FBiH postigle su načelni dogovor da u kadrovskoj križaljci KCUS pripadne SDP-u te bi Haris Vranić bio imenovan za novog direktora, i to odmah nakon što Sebija Izetbegović bude smijenjena s te funkcije.

 B-kategorija

Kada su u pitanju preduzeća tzv. B-kategorije, NiP je dobio vogošćanski “Pretis”, FIA-u, Javno preduzeće “Una”, Agenciju za državnu službu, Odbor za žalbe državne službe, Kaznenopopravni zavod Sarajevo i Registar vrijednosnih papira. SDP-u je iz ove kategorije pripao konjički “Igman”.

Avaz