Slijepi takmičar položio prvi stepen u wing chunu

x14574.jpg.pagespeed.ic.n47vafDaj0

U Organizaciji wing chun kung fu kluba “Imperator” u Centru za sport i rekreaciju porodice u Sarajevu je održan seminar i polaganje rangova svjetski poznatog borilačkog sistema wing chun

Po prvi put je polaganje uspješno okončao i jedan slijepi takmičar, Laid Čivić, koji je položio prvi stepen.

Polaganja rangova održano je u prisustvu i pod nadzorom jednog od najvećih propagatora wing chuna na Balkanu, majstora Predraga Koviljca. Nakon polaganja Kovoljac je, za sve ljubitelje realne borbe i pomenutog birilačkog sistema, održao seminar na kojem je demonstrirao atraktivne i primjenjive tehnike.

Predrag Koviljac dugogidišnji je najviše rangirani majstor wing chunana u regionu, sa šestim majstorskim stepenom. Vještinu je učio od svjetski poznatog Williama Cheunga koji se svojevremeno družio i jedno vrijeme trenirao ikonu borilačkih vještina i filmsku zvijezdu Bruce Leea.

Njegov matični klub nalazi se u Sremskoj Mitrovici, u Srbiji. Koviljac je napornim radom i zalaganjem oko sebe okupio ljubitelje wing chuna iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Švicarske.

Sam wing chun borilački je sistem koji je u regiji sve popularniji. Filozofija vještine je borba na poludistanci te korištenje određenih principa koji omogućavaju savladavanje krupnijeg i jačeg napadača. Takav kakav jest wing chun je našao primjenu kod policijskih i vojnih snaga širom svijeta. Budući da je jedino pravilo ove vještine preživjeti i izaći nepovrijeđen iz okršaja ne postoje takmičenja u čistom wing chunu, ali zato takmičari svoje sposobnosti mogu provjeriti u sportskim varijantama “Lei tai” i “San da”.

Glavni instruktor i vođa kluba “Imperator Mirza Pašić, diplomirani profesor sporta, kazao je da će na seminaru i palaganju učestvovati 40 kandidata iz Sarajeva i Visokog. Kako kaže Pašić borilačkim vještinama se bavi od srednje škole, a njegov tim sa Koviljcem sarađuje od 2007. godine.

On nadalje navodi kako je ova vještina podobna za sve uzraste kako za muškarce tako i za žene.

“Wing chun pojedincu ulijeva samopouzdanje, trenira njegovo tijelo te mu daje potrebne vještine kako bi u današnjem opasnom i turbulentnom vremenu bio u stanju zaštiti sebe i one oko sebe”, naglasio je Pašić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE