Portal 072info

Šljive sprečavaju prijevremeno starenje

Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Pripada rodu Prunus porodice Rosaceae, kao i ostalo koštuničavo voće – marelice, breskve, višnje, trešnje i bademi.

Poznato je više od 2.000 vrsta ovih voćki koje se razlikuju po izgledu stabla te po veličini, boji i obliku plodova. Najraširenije su one s okruglim i ovalnim plodovima. Prema bojama u uzgoju prevladavaju ljubičaste, plavocrne, crvene i žute sorte.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najpoznatije su evropska šljiva (Prunus domestica) i japanska šljiva (Prunus salicina), koje se uzgajaju isključivo zbog ukusnih plodova.

Bogatstvo nutrijenata:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja.

Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka. Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimuliše rad imunološkog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanja svjedoče da vitamin C može smanjiti rizik od nekih vrsta raka, kao i od srčanih oboljenja. Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalijum, magnezijum, željezo i bor. Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola, poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina, kojima se pripisuju snažna antioksidaciona i protivupalna svojstva.

Ovi spojevi sprečavaju prijevremeno starenje te pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti. Novija istraživanja potvrđuju da zeaksantin ima sposobnost filtracije UV zraka, zbog čega se smatra dobrim zaštitnikom kože i očiju. Beta kriptoksantin prisutan u šljivama smanjuje rizik obolijevanja od raka pluća za više od 30%, te od pojave artritisa za čak 41%. Šljive sadrže limunsku kiselinu, koja otklanja umor, sprečava grčeve te poboljšava rad jetre i probavnog sistema. Šljiva obiluje i vlaknima, koji doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu. Najukusnija je ako se konzumira sirova, svježa, netom ubrana. Međutim, u zdravstvenom smislu izuzetno je korisna šljiva u osušenom obliku jer sadrži čak šest puta više antioksidanasa od sirovog ploda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Višestruke dobrobiti za zdravlje i ljepotu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo ukusno voće neće samo utažiti glad ili vas osvježiti i dati energiju, nego će prvenstveno zaštititi vaše zdravlje. Šljiva se brine za cjelokupno zdravlje i neutralizuje štetno djelovanje slobodnih radikala te tako štiti od mnogih bolesti.

1. Čuvaju zdravlje srca

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šljiva je bogata mineralom kalijumom, koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i srčanih otkucaja. Osim kalijuma, važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca ima i vitamin C.

Istraživanja su pokazala da je konzumacija povrća i voća s visokim udjelom ovog vitamina usko povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca i moždanog udara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Pomažu u apsorpciji željeza

Sposobnost šljive da poboljša apsorpciju željeza u tijelu takođe je dokazana brojnim studijama, za što je opet zaslužan vitamin C.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dobra apsorpcija željeza je od izrazite važnosti za prevenciju najčešće vrste anemije – sideropenične anemije.

3. Poboljšavaju probavu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Određeni spojevi prisutni u šljivama od velike su koristi za pravilno funkcionisanje probavnog sistema i otklanjanje problema zatvora.

Najznačajniji su dijetalna vlakna, sorbitol i izatin. Poznati narodni lijek protiv zatvora je kompot od suhi šljiva. Kratko prokuhajte nekoliko suhih šljiva te ih konzumirajte, najbolje ujutro na tašte, s tekućinom u kojoj su se kuhale.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Regulišu nivo šećera

Šljive imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnim saveznikom u kontroli nivoa šećera. Topiva vlakna iz šljiva pomažu u normalizaciji nivoa šećera u krvi tako što usporavaju brzinu kojom hrana napušta želudac te kontrolišu oslobađanje glukoze u krvi nakon obroka. Topiva vlakna povećavaju osjetljivost organizma na insulin i zbog toga mogu igrati korisnu ulogu u prevenciji i liječenju dijabetesa tipa 2.

5. Pomažu u mršavljenju

Ovi ukusni, sočni plodovi ne sadrže zasićene masti i imaju vrlo malo kalorija. U 100 grama šljiva sadržano je svega 46 kalorija. I topiva vlakna iz šljiva doprinose regulaciji tjelesne težine jer stvaraju osjećaj punoće u želucu, čime se sprečava prejedanje, a samim tim i debljanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

6. Čuvaju zdravlje kostiju

Velike količine flavonoida i fenolnih spojeva iz šljiva zaslužne su za očuvanje koštane mase. Tu je i mineral bor, koji aktivno učestvuje u očuvanju tkiva hrskavice te gustoće kostiju. Istraživanja su otkrila da redovna konzumacija šljiva pridonosi opštem zdravlju kostiju, posebno kod žena u postmenopauzi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

7. Štite ljepotu i zdravlje kože

Vitamin E i beta-karoten štite ćelije od slobodnih radikala, čime se vrši prevencija za gubitak elastičnosti kože, usporava pojava bora i ostalih znakova starenja. Šljiva sadrži visoku količinu antioksidanasa sa snažnim protivupalnim svojstvima. Oni poboljšavaju cirkulaciju i ćelijski metabolizam, što pozitivno djeluje na očuvanje elastičnosti kože, a istovremeno sprečava pojavu upala, akni i bora. Šljiva takođe ubrzava zacjeljivanje rana, regeneriše oštećeno tkivo i smanjuje vidljivost ožiljaka.

8. Dobre za zdravlje kose

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slaba, krhka i tanka kosa može biti posljedica djelovanja slobodnih radikala. Šljiva pomaže u borbi za zdravlje kose te protiv preuranjene pojave sijedih vlasi i ćelavosti kod muškaraca. Vitamin E prisutan u plodu šljive jača ćelijske membrane i suzbija napad slobodnih radikala na folikule vlasišta. Vitamin C pomaže u eliminaciji peruti, koja začepljuje folikule i inhibira rast kose. Visok udio minerala željeza u ovom voću poboljšava cirkulaciju, što doprinosi bržem rastu kose te je čini čvršćom.

Odabir i čuvanje šljiva

Ako želite kupiti zrele šljive birajte plodove koji su na pritisak blago mekani. Možete kupiti i one koji nisu sasvim dozrele kako biste ih duže održali. Međutim, u tom slučaju pripazite jer suviše nezreli plodovi neće razviti dobar okus i teksturu. Kvalitetne plodove prepoznaćete po bogatoj boji i zdravom izgledu kožice. Izbjegavajte one koji su suviše mekani, koji imaju oštećenu ili naboranu kožicu ili neke druge znakove propadanja. Šljive koje još nisu sasvim dozrele ostavite u papirnatoj vrećici na sobnoj temperaturi. Zrele plodove čuvajte u frižideru nekoliko dana.

Historijat:

Šljiva potiče iz Azije, a poznata je bila još u starom vijeku. Iz starih zapisa doznajemo da je krasila viseće vrtove Vavilona. U Stari Rim je donošena iz Sirije, a Rimljani su je konzervirali sušenjem. U svijetu postoji oko 15 vrsta i oko 2.000 sorti šljiva.

100 grama šljive sadrži:

  • 87 g vode
  • 11 g ugljikohidrata
  • 1,4 g dijatetskih vlakana
  • 0,7 g bjelančevina
  • 46 kcal na 100 g

    Hayat

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME