Portal 072info

Šljivići nekad nemaju šta da jedu: Žive u školi, kupaju se u koritu, majka radi za pet jaja

873x400 1378
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mama, voljela bih da imamo našu kućicu… svoju sobu, kupatilo, želje su jedne djevojčice Milice (8), njene sestrice Valentine (3), ali i brata Strahinje (12) iz sela Popova kod Brusa koje njihova majka Julijana Šljivić (44) gotovo svakog dana sluša stegnutog srca, pokušavajući da ne zaplače.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Improvizovana kuća

Njih četvoro žive u improvizovanoj kući, staroj, maloj, dotrajaloj, koja je zapravo školska prostorija. Data im je na korištenje jer više nije u upotrebi, da im se nađe. A unutra su samo dvije prostorije – jedna soba u kojoj spavaju Strahinja i Milica i jedna kuhinja, koja je ujedno i hodnik i dnevna i spavaća soba u kojoj Julijana spava sa najmlađom kćerkicom Valentinom. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Julijana ne radi, nadniči, kopa, pljevi, skuplja voće, pomaže komšijama, lavovski se bori za svaki dinar kojim će svojoj djeci kupiti makar hranu. Njen suprug je plućni bolesnik koji ne živi sa njima – trenutno je, zbog koronavirusa, izdvojen u drugoj kući, koja je u njihovom vlasništvu, a koja, kako priča Julijana, nije ni po čemu u boljem stanju od ove u kojoj ona boravi sa djecom.

– Muž ima nekoliko hektara šume, zbog toga nemamo pravo na socijalnu pomoć. Ali on je imao i nesreću u kojoj je teško povrijeđen, pa mu je danas jedna noga za pet centimetara kraća od druge. Na sve to je i plućni bolesnik. Niti ima snage da radi tu zemlju, niti ima čime – priča Julijana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hrabrost u njenom glasu odraz je hrabrosti koju nosi u svom srcu. Bori se lavovski, a to čak nije ni preterano reći jer posao ne bira, a na sebe ne misli.

Pomaže bakama

– Kažu mi i komšije da ću skroz da propadnem, ali šta da radim? Kopam, pomognem tu nekim bakama koje žive blizu, one mi zauzvrat daju pet jaja… Dobijem jednokratnu pomoć od po dvije, tri hiljade dinara, od toga kupim djeci da jedu – kaže Julijana.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Djeca jedva da imaju šta da pojedu. Za ručak im Julijana spremi supu: voda, zejtin, trećina smjese od supe iz kesice i malo makarona…


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 38
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME