Sloboda aplikacijama: iPhone konačno mijenja izgled home screena

Sloboda aplikacijama: iPhone konačno mijenja izgled home screena

Kompanija Apple predstavila je u ponedjeljak novi operativni sistem iOS 14 kojeg krasi nekoliko važnih karakteristika među kojima je novi home screen za iPhone. Također, Apple je najavio napuštanje saradnje sa Intelom kada su u pitanju procesori na uređajima Mac. U digitalnoj prezentaciji u okviru WWDC-a 2020, Apple je predstavio novi softver za
iPhone, iPad, Mac, Apple TV i Apple Watch. Što se tiče napuštanja Intela, Apple će u sljedećoj verziji Maca koristiti vlastite procesore što će uređaju navodno omogućiti bolje performanse na svojim laptopima i desktop računarima.

Riječ je o kraju 15-godišnje saradnje. Apple svakako svoje čipove trenutno koristi u uređajima kao što su iPhone, iPad, Apple Watch i Apple TV. Jednom kada u Mac uđe Appleov čip, uređaj će lakše moći koristiti softver sa iPhonea ili iPada.

iOS 14 donosi mnošto neočekivanih promjena kao što je liberalizacija uređivanja home screena na iPhoneu. Također, korisnici će moći prvi put izabrati preferiranu aplikaciju za mail i web browsing.

Korisnici će na home screen moći postaviti widgetse, uključujući kalendare i mape. podsjetimo, iPhone je do dana sbio poznat po strogom gridu aplikacija koje su “krasile” sučelje na iPhoneima.

Opcija App Library pomoći će u automatskoj organizaciji aplikacija kao što je grupno brisanje ili grupno pronalaženje igrica.

Također, iOS 14 dopušta picture-in-picture opciju gdje vidje jedne aplikacije može lebdjeti nad drugom aplikacijom. Postoje i manje promjene kao što su notifikacije poziva u baneru, obavještavanje korisnika da aplikacija koristi mikrofon i slično.

Novi softver će Apple Watchu omogućiti praćenje ritma sna korisnika, podsjećat će ga kada je vrijeme za spavanje, a i moći će ga buditi.

Što se tipe iPada, mnoge aplikacije kao što su Photos, Music i Notes dobit će nadogradnju sučelja u vidu sidebara sa alatima.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica