Slovenačka policija: Među migrantima sve više Hrvata

Slovenačka policija ponovo je, zbog povoljnijih vremenskih prilika na balkanskoj migrantskoj ruti, povećanja broja migranata i organizatora nezakonitih prelazaka granice, pooštrila kontrolu spoljne šengenske granice sa Hrvatskom.

Policija će prilikom kontrole koristiti i specijalne jedinice i raspoloživa tehnička sredstva.

Policiji će u otkrivanju i sprečavanju ilegalnih migracija, otkrivanju organizatora nezakonitih prelazaka granice i drugog prekograničnog kriminala, pomagati i pripadnici vojske, piše “Glas Istre”.

U prva tri mjeseca slovenačka policija zatekla je ukupno 1.108 migranata koji su ilegalno prešli spoljnu šengensku granicu. Kao i 126 migranata koji su pokušali izbjeći graničnu kontrolu. Među migrantima prevladavaju državljani Afganistana, Bangladeša i Turske.

Zbog izbjegavanja kontrolnih tačaka, otkriven je i značajan broj državljana Hrvatske, njih 103 koji su nezakonito prešli državnu granicu.

Među najopterećenijim policijskim upravama ističu se Koper /603/, Maribor /254/ i Novo Mjesto /114/.

U dosadašnjim akcijama pojačane kontrole granice, uz policijske službenike iz policijskih uprava gdje se sprovodila kontrola učestvovali su i i policajci iz specijalne jedinice policije, ali i vodiči službenih pasa, vazduhoplovna policijska jedinica i operateri dronova.

IZVORSrna
Prethodni članakPojavila se vijest je umro, Adina Arnaut se javio: Živ sam i zdrav
Sljedeći članakU SBK-u kretanje ograničeno od 21 sat, kafići ponovno mogu raditi u zatvorenom