Slovenci drže na računima u bankama 23 milijarde eura

Screenshot 2 16

Prošle godine je bruto raspoloživi prihod domaćinstava u Sloveniji porastao za 3,8 posto, ili za 1,1 milijardi eura, u odnosu na 2019. godinu.

Sredstva slovenskih domaćinstava na depozitnim računima u bankama porasli su za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura, u pandemijskoj 2020. godini u odnosu na prethodnu, saopćila je u utorak Banka Slovenije.

Ovaj rast se pripisuje mjerama na tržištu rada preduzetim tokom epidemije, koje su omogućile povećanje zarada, ali i zatvaranju mnogih prodavnica, zbog čega veći dio prihoda domaćinstva nisu trošila.

Prošle godine je bruto raspoloživi prihod domaćinstava u Sloveniji porastao za 3,8 posto, ili za 1,1 milijardi eura, u odnosu na 2019. godinu, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

“Iako su domaćinstva imala na raspolaganju više sredstava, privatna potrošnja u Sloveniji je snažno pala, kao i u svim ostalim članicama eurozone. Razlozi za to su uglavnom vezani za restriktivne mjere potrebne za suzbijanje širenja virusa, a dijelom i za predostrožno ponašanje građana”, navode iz centralne banke Slovenije.

Prihodi pretvoreni u štednju

Budući da su tokom zaključavanja mnoge usluge bile bar djelimično ograničene, a prodavnice neegzistencijalne robe zatvorene, domaćinstva su potrošila oko 2,6 milijardi eura manje nego 2019. godine.

Prema podacima Banke Slovenija, domaćinstva su u velikoj mjeri pretvorila svoje prihode u štednju, što je podiglo stopu štednje za skoro 11,7 poena, na 25 posto.

Centralna banka je registrirala još jedan trend prošle godine – nešto nižu tražnju za potrošačkim kreditima.

Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je za 218 miliona eura.

Prethodni članakFascinantno: Fotografije Crnog kamena na Kabi uslikane sa 49 hiljada megapiksela
Sljedeći članakZastrašujući podatak: Ova rečenica prošle je godine “guglana” čak 178 miliona puta