Slovenija: Bez potpunog ‘lockdowna’ u vrijeme blagdana

Slovenija: Bez potpunog ‘lockdowna’ u vrijeme blagdana

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1512 novih zaraza koronavirusom, od posljedica covida-19 umro je još 41 oboljeli, objavila je u petak slovenska vlada navodeći da je počeo značajno opadati broj hospitalizacija te da se smanjuje broj zaraza.

Udio pozitivnih testova među 5869 testiranih je 25,79 posto, kao i dan ranije, i novozaraženih je još uvijek mnogo, međutim predstavnike vlade ohrabruje činjenica da broj hospitaliziranih ipak postupno pada.

U bolnicama je trenutno 1212 pacijenata, što je 17 manje nego dan ranije, na intenzivnim odjelima ih je 207, jedan manje nego prethodni dan, navedeno je na vladinoj konferenciji za novinare u petak, uz ocjenu da se broj hospitalizacija zadnjih dana značajno smanjuje, kao i broj novih zaraza dnevno, prenosi Hina.

Već šesti dan za redom bilježi se smanjenje broja novih zaraza u odnosu na stanje prije sedam dana, a incidencija zaraza na 100 hiljada stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 967 i prilično je stabilna. U nekim je regijama došlo do značajnijeg pada novih zaraza, a trendovi takvi da će ubrzo omogućiti postupnu relaksaciju protuepidemijskih mjera, istaknuto je.

Ipak i dalje ostaje visokim broj dnevno preminulih, pa je sa zadnjim smrtnih ishodima broj ukupno preminulih u Sloveniji od početka epidemije sada popeo na 2274 fatalna slučaja.

Bez potpunog ‘lockdowna’ preko blagdana

Režim kretanja i epidemiološke mjere u vrijeme predstojećih blagdana ipak neće zaoštravati do novog potpunog lockdowna, kako se najavljivalo, ali vlada tek treba odlučiti o pojedinostima idućih dana.

Javni promet koji je ponovo “otvoren” u ove edmice vjerojatno će funkcionirati i u vrijeme blagdana, uz poznata ograničenja, prema izjavi Jelka Kacina, glasnogovornika vlade za Covid-19., koji smatra da nema razloga da se prevoz u blagdanske dane obustavi.

Odlukom vlade od subote, pa do 23. ovog mjeseca ponovo otvaraju vrata trgovina s tehničkom robom, vrtlarski centri, saloni za njegu kućnih ljubimaca, a u četiri regije s nešto povoljnijom epidemiološkom slikom dopušta se i rad knjižara, fotokopirnica i trgovina za dječje potrepštine.

Isto tako, ponovo se od subote dopuštaju vjerski obredi, uz ograničen broj vjernika jer svaki od prisutnih imati najmanje 30 kvadratnih metara prostora, a zajedno mogu biti samo osobe iz zajedničkog domaćinstva. Još nije poznato hoće li se dozvoliti mise ponoćke jer je u državi i dalje na snazi policijski sat od 21 do 6 sati ujutro.

Kako bi smanjila rizik ponovnog naglog rasta broja zaraženih u blagdanske dane vlada je donijela odluku po kojoj će od 24. decembra do 4. januara zaposleni u državnoj upravi obavljati samo neophodne poslove i to od kuće, a ne iz svojih kancelarija.

Odbijeni su prijedlozi ministra za zdravstvo Tomaža Gantara da se u tom razdoblju zaustavi sva privredna aktivnost, što je ocijenjeno kao preradikalan potez koji bi naštetio ionako pogođenoj ekonomiji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica