Portal 072info

Slovenija blizu crvene liste: Skoro jednak broj zaraženih na mnogo manje testiranih

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sloveniji je u posljednja 24 sata uz 1793 obavljena testa potvrđeno 99 novih zaraza koronavirusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Prethodna dva dana broj novih dnevnih zaraza prelazio je stotinu, ali uz oko tri hiljade testova dnevno. Rekordni broj novih dnevnih zaraza od početka epidemije u Sloveniji je zabilježen u četvrtak, kad je potvrđeno 108 slučajeva. Dvije su nove zaraze ‘uvezene’, a najviše novih slučajeva je u Ljubljani i Mariboru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze povećan je na 837, broj ukupno zaraženih od početka epidemije na 3702, dok je do sada umrlo 135 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva.

Unatoč smanjenju dnevnih zaraza u subotu u odnosu na prethodna dva dana broj novozaraženih i dalje ostaje zabrinjavajući za epidemiologe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema ocjenama stručnjaka, reprodukcijski broj širenja koronavirusa u Sloveniji trenutno je oko 1,4, a zemlja se jako približila incidenciji od 40 oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, što je kriterij po kojemu slovenska vlada uvrštava zemlje na “crvenu” listu epidemiološki nesigurnih država.

Inače, u Sloveniji je od danas karantin skraćen sa 14 na 10 dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, kao i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)